Negocieri pentru formarea unui guvern în Republica Moldova
În Republica Moldova, componenţa unui nou executiv trebuie stabilită cât mai repede, astfel încât săptămâna viitoare să poată fi solicitat votul de încredere al Parlamentului.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 23 Mai 2013, 08:16
Potrivit legii, Iurie Leancă, actualul premier interimar, poate reprezenta noul cabinet, până la sfârşitul lunii.
După discuţiile de marţi, care s-ar purtat asupra acordului de creare a unei coaliţii proeuropene de guvernare, elaborat de către liberali-democraţi, miercuri negocierile au vizat acordul discutat cu Partidul Democrat înaintea datei de 22 aprilie, atunci când, în urma hotărârii Curţii Constituţionale, premierul Vlad Filat a trebuit să se retragă dipoziţia de premier desemnat cu formarea unui nou guvern.
Cele trei părţi au discutat şi în privinţa funcţiei de preşedinte al Parlamentului, care ar reveni şi în noua formulă de acord tot democraţilor.
Reprezentantul Partidului Liberal Democrat, Liliana Palihovici a recunoscut că există diferenţe între cele două texte avute în vedere şi a accentuat că se va discuta în continuare asupra modificărilor instituţionale.
"Negociatorii şi-au notat toate comentariile de o parte şi de alta. Până la următoarea întâlnire vom avea un raspuns clar, fiindcă se acceptă ceea ce toţi trei zic: Da", a spus Liliana Palihovici.
Vicepreşedintele Partidului Democrat, Valeriu Lazar, pe de altă parte, a declarat că partid său insistă ca noul acord să nu facă prea multe modificări instituţionale şi a precizat etapele prezentelor negocieri.
"Parcurgem prima etapă - acordul politic, programul de guvernare; a doua etapă va fi partajarea responsabilităţilor politice pe domenii de competenţă şi abia în a treia etapă vom discuta despre viziunea domnului prim-ministru vizavi de persoane concrete pentru aceste responsabilităţi", a afirmat Valeriu Lazăr.
În acelaşi timp, liderul grupului reformatorilor liberali, Ion Hadârcă, s-a declarat optimist în privinţa ajungerii, foarte curând, la consens:
"Cred că în timpul cel mai apropiat noi vom ieşi la etapa de definitvare, având în faţă deja un proiect unic", a declarat Ion Hadârcă.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe actualul premier interimar, liberal-democratul Iurie Leancă, să formeze un nou guvern.
Acesta trebuie să ceară votul de încredere al Parlamentului până la data de 30 mai.
Următoarea rundă de negocieri va avea loc joi, 23 mai.