Negocieri la Geneva privind programul nuclear iranian
Şeful declaraţiei iraniene a declarat vineri seară că părţile s-au apropiat într-o bună măsură de un acord, dar că rămân chestiuni importante de discutat.
Articol de Laurenţiu Văduva, 23 Noiembrie 2013, 11:16
Marile puteri şi Iranul se pregătesc sâmbătă, la Geneva, pentru o zi de negocieri intense pe tema dosarului nuclear iranian, de data aceasta şi în prezenţa miniştrilor de externe, aşteptaţi în cursul dimineţii.
În pofida unor declaraţioi optimiste, însă, rămân în discuţie probleme importante.
Prudenţa este cuvântul de ordine, iar comentariile agenţiilor de presă internaţionale despre posibilitatea semnării unui acord sunt rezervate.
Începută miercuri, această a doua rundă de negocieri pe tema dosarului nuclear al Iranului pare să fi adus progrese notabile.
Şeful declaraţiei iraniene a declarat aseară că părţile s-au apropiat într-o bună măsură de un acord, dar că rămân chestiuni importante de discutat.
El nu a confirmat şi nici nu a dezminţit informaţiile din presa iraniană potrivit cărora SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania ar fi acceptat dreptul Iranului de a îmbogăţi uraniu pe propriul teritoriu, aceasta fiind o revendicare cheie.
Iarnul "nu va renunţa la drepturile sale nucleare"
Negocierile se poartă pe marginea unui proiect de acord interimar pe şase luni care prevede o limitare graduală a programului nuclear iranian în schimbul unei ridicări, tot treptate, a sancţiunilor impuse acestei ţări.
Propunerea a fost respinsă ferm de Israel, care se opune oricărei ridicări a sancţiunilor atât timp cât Iranul nu renunţa complet la îmbogăţirea uraniului.
Pe de altă parte, liderul suprem iranian a afirmat recent că ţara sa nu va renunţa nicicum la drepturile sale nucleare.
La nivel tehnic, dezbaterile se concentrează pe viitorul stocurilor iraniene de uraniu îmbogăţit la 20%, chestiune sensibilă, pentru că din acesta se poate obţine uşor concentraţia de 90 de procente necesară armei atomice şi pe situaţia reactorului de apă grea de la Arak, unde se bănuieşte că s-ar putea produce plutoniu, o altă filieră pentru obţinerea armei nucleare.
Sosit vineri la Geneva, ministrul rus de externe a avut convorbiri cu omologul iranian şi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, cea care conduce negocierile.
Discuţiile au loc cu uşile inchise şi foarte puţine detalii ajung la presă.