Negocieri între UE şi Marea Britanie privind situaţia cetăţenilor europeni
La sfârşitul lunii aprilie încep negocierile pe domenii între UE şi Marea Britanie, inclusiv în ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni în Regatul Unit, după Brexit
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Aprilie 2017, 01:10
România urmăreşte activ dezbaterile legislative de la nivelul UE care au posibile efecte asupra libertăţilor fundamentale - dă asigurări ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall. Ea spune că nu-şi au locul opţiuni care ar conduce la limitarea beneficiilor pe care lucrătorii europeni, inclusiv români, le au, ca urmare a muncii depuse sau a taxelor plătite. România are o poziţionare similară şi în procesul Brexit, care nu trebuie să reprezinte un dezavantaj pentru românii care se află deja în Regatul Unit.
Ana Birchall a anunţat că, la sfârşitul acestei luni, încep negocierile pe domenii între UE şi Marea Britanie, inclusiv în ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni în Regatul Unit, după ieşirea propriu-zisă din Uniune. Ana Birchall a spus că cel mai probabil va fi stabilită o reciprocitate de drepturi între cetăţenii europeni şi cei britanici.
Ministrul pentru afaceri europene a remarcat că, paradoxal, tocmai în ţările vestice care au beneficiat cel mai mult economic de pe urma liberei circulaţii a forţei de muncă este criticat şi atacat de populişti acest drept fundamental prevăzut în tratatele europene.
Ana Birchall: "Reformele pieţei muncii în spaţiul UE pentru creşterea ocupării şi reducerea deficitelor structurale se pot realiza mai facil printr-o politică articulată de gestiune a mobilităţii lucrătorilor UE şi recunoaşterea calificării lor, portabilitatea pensiilor, sistemul EURES, acesta din urmă fiind el însuşi între timp obiectul unei reforme, sunt în continuare factori ce vor facilita şi stimula mobilitatea forţei de muncă".
Evident că dezbaterea privind redefinirea Uniunii poate avea în final efecte şi asupra liberei circulaţii a forţei de muncă. Ana Birchall a atras atenţia că România a reuşit să introducă în textul Declaraţiei de la Roma precizarea că Uniunea are la bază coeziunea, iar acest lucru ne va ajuta inclusiv în negocierile privind viitorul buget european de după 2020.
Ministrul afacerilor europene a mai spus că, din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor române în anii trecuţi, România ar putea să piardă peste 50 de milioane de euro fonduri de cofinanţare în baza Programului "Garanţia pentru tineri" care are ca scop introducerea mai uşoară a tinerilor pe piaţa muncii.