Negocieri între putere şi opoziţie în Egipt
La Cairo au loc negocieri între vicepreşedintele Omar Suleyman şi partide din opoziţie. În premieră la discuţii participă şi "Frăţia Musulmană", principala grupare a opoziţiei care până acum fusese scoasă în afara legii.
Articol de Carmen Gavrilă, 06 Februarie 2011, 15:31
Manifestanţii din Piaţa centrală din Cairo plănuiesc un miting de proporţii, în cursul după-amiezii, pentru a forţa demisia preşedintelui Hosni Mubarak.
Armata egipteană şi-a sporit efectivele în centrul oraşului, după ce în cursul nopţii a încercat fără violenţă să-i îndepărteze pe protestatari.
Între timp, au loc negocieri între vicepreşedintele Omar Suleyman şi câteva partide din opoziţie.
În premieră, la discuţii, participă şi "Frăţia Musulmană", principala grupare a opoziţiei egiptene, care până acum fusese scoasă în afara legii.
Negocierile sunt deja dificile, cu atât mai mult cu cât opoziţia nu este unită în privinţa cererilor. Unii sunt de acord cu organizarea de alegeri conform actualei Constituţii iar alţii vor mai întâi schimbarea legii fundamentale.
Mai există problema distanţei dintre protestatari şi partidele din opoziţie, spune Dina Gamil, de la ziarul liberal "Al Shuruk" - Răsărit.
"Eu nu mă bazez pe partide, pentru a obţine o schimbare, ci pe mişcările din societatea civilă, pe personalităţile indepdendente care au făcut posibilă revoluţia.
"Dar, oameni ca ElBaradey sau alţi lideri ai opoziţiei politice sunt de preferat vicepreşedintelui sau premierului, pentru că nici eu, nici alţii nu mai vrem militari la putere" a declarat Dina Gamil.
La negocieri sunt prezente organizaţia "Frăţia musulmană", Partidul Naţionalist Liberal, UAF, Mişcarea liberală Kefaia, Partidul de stânga, Tagau, Mişcarea de Tineret "6 aprilie", care a pornit protestele, şi Coaliţia Naţională pentru Schimbare, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei.