Negocieri consacrate încetării focului în Fâşia Gaza vor avea loc la Doha
Părţile implicate ar fi mai aproape de un acord, decât au fost vreodată.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Ianuarie 2025, 23:57
Runda de negocieri de mâine consacrate, la Doha, în Qatar, încetării focului în Fâşia Gaza aduce părţile mai aproape de un acord decât au fost vreodată, a declarat Agenţiei Reuters un oficial informat despre întâlnire. La discuţii sunt aşteptaţi să ia parte Steve Witkoff, reprezentantul pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui ales Donald Trump, reprezentantul administraţiei Biden, Brett McGurk, şi şefii serviciilor secrete israeliene. La rândul său, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a confirmat că negocierile de la Doha sunt pe punctul ajungerii la un acord.
Este aşteptat acum răspunsul grupării Hamas, după cum a transmis corespondentul RRA, Ion Ştiubea: Ştirile care au parvenit în cursul zilei de la Doha, capitala Qatarului, unde se află delegaţiile oficiale ale Israelului şi organizaţia Hamas, dar şi reprezentanţii ţărilor mediatoare, plus emisarul special al preşedintelui ales al Statelor Unite, sunt în continuare contradictorii. Agenţii de ştiri, precum CNN şi Reuter, dar şi cotidiane arabe, între care Al Arabyia din Qatar sau Asharq din Arabia Saudită, au transmis din surse Hamas că în cursul nopţii trecute s-a înregistrat într-adevăr un progres semnificativ în tratative şi că în cursul zilei de astăzi, Israelul şi Hamasul au intrat în posesia schiţelor de acord care urmează să fie semnate, după toate probabilităţile, cu iniţiale, în momentul în care şi ultimele obstacole vor fi înlăturate.
Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a apreciat că acordul de bază ar putea fi obţinut în câteva zile, dar încă în cursul acestei săptămâni, în timp ce o sursă palestiniană implicată în convorbirile de la Doha a comunicat canalului public al televiziunii israeliene că Hamasul încă nu a transmis ţărilor mediatoare răspunsul său final. O sursă israeliană a confirmat informaţia sursei palestiniene, afirmând că Israelul este în aşteptarea răspunsului organizaţiei Hamas, dar a menţionat, de asemenea, că Israelul şi-a flexibilizat mult poziţia. Ea a recunoscut, de asemenea, că în cursul nopţii trecute au fost înregistrate progrese notabile în convorbirile de la Doha şi a avertizat că în final totul va depinde de hotărârea pe care o va adopta şeful Hamasului din Fâşia Gaza, Mohammed Sinwar, fratele fostului lider Yahya Sinwar, lichidat de armata israeliană în urmă cu câteva luni.
Pentru ca lucrurile să arate şi mai încâlcite, nu mai puţin de trei surse implicate în convorbiri au comunicat că progresul din cursul nopţii trecute s-a datorat de fapt intervenţiei emisarului special al preşedintelui ales al Statelor Unite, Steve Witkoff, care a transmis delegaţiei israeliene şi premierului Netanyahu, că Donald Trump doreşte încheierea în aceste zile a acordului dintre Israel şi Hamas şi a avertizat că eventuala ratare a momentului va avea consecinţe negative, inclusiv asupra Israelului. Primul politician israelian care s-a opus cu vehemenţă semnării acordului a fost ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, liderul formaţiunii de extremă dreapta Sionismul Religios, care a declarat că acordul este catastrofal pentru securitatea statului Israel şi că reprezintă o cedare în faţa terorismului palestinian. Gestul său a fost urmat şi de alţi politicieni, în special deputaţi din partidul de guvernământ Likud, dar şi din alte formaţiuni politice. 10 dintre aceştia au semnat o scrisoare pe care au trimis-o premierului Netanyahu, în care îşi manifestă opoziţia faţă de posibila semnare a acordului.
Faţă de ei, şeful opoziţiei, Yair Lapid, şi-a reafirmat sprijinul pentru guvernul Netanyahu, în situaţia în care va decide să semneze acordul, în pofida disputelor din sânul coaliţiei guvernamentale. Dacă acordul în cauză va fi într-adevăr semnat, primii ostatici israelieni vor fi eliberaţi în zilele următoare, motiv pentru care factori militari de rang înalt s-au întâlnit astăzi cu factori relevanţi din Ministerul Sănătăţii pentru a pregăti spitalele în vederea primirii primilor ostatici.