NATO trebuie să-şi regăsească "un ţel comun"
Prim-ministrul britanic David Cameron speră ca la finele summit-ului, statele membre să fie suficient de îngrijorate de ameninţarea rusă ca să crească cheltuielile pentru apărare.
04 Septembrie 2014, 13:29
Premierul britanic David Cameron îi întâmpină pe liderii celor 28 de state membre ale NATO şi pe miniştrii din alte zeci de ţări la un summit care are loc în Ţara Galilor începând de azi, timp de două zile.
Mulţi consideră că această reuniune NATO la nivel înalt este cea mai importantă de mai bine de un deceniu.
Agenda reuniunii este cunoscută: discuţii privind terminarea misiunii conduse de NATO în Afganistan; relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite; creşterea cheltuielilor pentru apărare; securitatea colectivă şi Rusia.
Acesta din urmă va fi subiectul urmărit cu interes general, deoarece se vorbeşte despre criza din Ucraina ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la adresa păcii din Europa în ultimele decenii.
Înainte de acest summit, secretarul general Anders Fogh Rasmussen a prezentat planurile pentru o forţă rapidă de reacţie care să fie amplasată în ţările baltice.
Iar Polonia, membră a Alianţei, spune că exerciţiile NATO se vor desfăşura în Ucraina.
Dar în ciuda criticilor dure ale Kremlinului, principalele puteri din NATO insistă că nu există posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Rusiei.
Aşadar, ce speră gazdele britanice să se realizeze după două zile de discuţii?
Prim-ministrul David Cameron se aşteaptă ca NATO să-şi regăsească un ţel comun.
Speră ca statele membre să fie suficient de îngrijorate de ameninţarea rusă ca să crească cheltuielile pentru apărare.
Romania a cheltuit 1,4 procente din PIB, în 2013
Anul trecut, doar Marea Britanie, Grecia, Turcia şi Statele Unite au cheltuite 2% din PIB pentru apărare.
În culise, Marea Britanie şi Statele Unite mai încearcă că coordoneze un răspuns la ameninţarea pe care o reprezintă militanţii statelor islamice.
Acesta ar putea include posibilitatea ca statele membre să se alăture Statelor Unite în desfăşurarea de lovituri aeriene.