NATO se reunește azi la cererea Turciei
Secretarul general al NATO a declarat înaintea reuniunii de la Bruxelles că Turcia este suficient de puternică pentru a face faţă situaţiei şi fără asistenţă militară.
28 Iulie 2015, 06:59
"Turcia este suficient de puternică pentru a face faţă situaţiei de la frontiera ei de sud şi fără asistenţă militară".
Aprecierea aparţine secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat, luni, la BBC, că Ankara nu a formulat nicio cerere pentru ajutor militar substanţial din partea NATO.
La solicitarea Turciei, ambasadorii celor 28 de ţări membre NATO se vor reuni marți la Bruxelles, pentru consultări cu privire la creşterea tensiunii între Ankara şi o parte a rebelilor kurzi, pe de o parte, şi gruparea jihadistă Statul Islamic, pe de altă parte.
Potrivit Articolului 4 din Tratatul NATO, un membru al Alianţei poate cere consultări de urgenţă cu celalalte state membre atunci când consideră că există a ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale sau probleme ce afectează independenţa sau securitatea sa.
Escaladarea tensiunilor din ultimele zile dintre guvernul turc şi rebelii kurzi intervine în timp ce Ankara a trecut la o puternică ofensivă împotriba jihadiştilor din Statul Islamic, lansând mai multe raiduri aeriene asupra poziţiilor acestora pe teritoriul sirian, ca ripostă la atentatul din 20 iulie din sudul Turciei, atribuit acestei grupări jihadiste.
Rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan au revendicat un atentat în care au fost ucişi doi soldaţi turci şi a fost comis ca răspuns la loviturile aeriene turce asupra bazelor kurde din nordul Irakului, situaţie ce înseamnă sfârşitul armistiţiului instituit în 2013.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înaintea reuniunii de la Bruxelles că Turcia este suficient de puternică pentru a face faţă situaţiei şi fără asistenţă militară.
Stoltenberg a amintit că NATO a desfăşurat deja, la începutul anului 2013, în sud-estul Turciei, rachete Patriot pentru a contribui la apărarea antiaeriană a ţării.
Turcia are o armată foarte puternică şi forţe de securitate extrem de puternice, a menţionat Stoltenberg, într-un interviu telefonic pentru BBC, în ajunul reuniunii convocate la sediul Alianţei, în baza Articolului 4.
"Nu a fost vreo cerere pentru vreun ajutor militar substanţial din partea NATO", a precizat Stoltenberg. "Aliaţii NATO - anunţă secretarul general - vor urmări evoluţiile din Turcia îndeaproape şi se declară solidari cu această ţară".
Amintim că Turcia a mai invocat Articolului 4 din Tratatul NATO de două ori, în 2003 şi în 2012.
În urma consultărilor din 2012, Turcia a avut dreptul să desfăşoare rechete Patriot la graniţa cu Siria, iar NATO a fost de acord să întărească sistemul de apărare pentru a ajuta Turcia să îşi păstreze integritatea teritorială şi pentru a proteja populaţia.
Secretarul general al NATO, la fel ca şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pledează pentru o soluţie politică paşnică între Turcia şi rebelii kurzi şi continuarea procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, obţinut în 2013, aşa cum spuneam.
În acelaşi timp, NATO salută implicarea Turciei în lupta împotriva Statului Islamic şi consideră că autoapărarea trebuie să fie proporţională, privind bombardamentele turce asupra poziţiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului.