NATO pregătită de un eventual "răspuns" în conflictul din Siria
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească să răspundă ameninţării create de conflictul din Siria, în special de armele chimice, a spus secretarul de stat american.
24 Aprilie 2013, 10:13
La reuniunea miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bruxelles, secretarul de stat american, John Kerry a spus că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească să răspundă ameninţării create de conflictul din Siria, în special de armele chimice.
Miniştrii de externe aliaţi au încheiat o zi de intense discuţii în care marile teme au fost Afganistanul şi Siria, dar şi situaţia creată de ameninţările Coreei de Nord.
Într-o declaraţie comună, miniştrii aliaţi au condamnat retorica pe care o foloseşte Coreea de Nord, ca şi faptul că îşi continuă programele pentru rachete balistice şi pentru dezvoltarea armelor nucleare.
Miniştrii aliaţi de externe au apreciat că atitudinea Coreei de Nord este o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională.
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a fost de părere, în conferinţa de presă, că atitudinea Coreei de Nord justifică apărarea anti-rachetă, subiect discutat astăzi de miniştrii aliaţi şi de cel rus în Consiliul NATO-Rusia.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că dialogul aliaţilor cu Rusia pe această temă există, însă progresele sunt limitate.
Situaţia din Siria "s-a deteriorat continuu"
Alt subiect discutat în Consiliul NATO-Rusia, dar şi între miniştrii aliaţi, ca şi la întâlnirea bilaterală dintre secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost situaţia din Siria.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că de la precedenta reuniune a miniştrilor de externe, în decembrie, situaţia s-a deteriorat continuu în Siria, ameninţă stabilitatea regională, iar situaţia umanitară este extrem de gravă.
"Suntem de asemenea îngrijoraţi de folosirea rachetelor balistice în Siria, ca şi de posibila folosire a armelor chimice. Alianţa Nord-Atlantică nu este chemată să joace un rol în Siria, dar dacă aceste provocări rămân nerezolvate, ele ne-ar putea afecta direct propria noastră securitate, deci vom continua să rămânem extrem de vigilenţi", a spus Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la prima sa participare la aceste reuniuni de la preluarea mandatului, a cerut ca Alianţa să fie pregătită să-şi protejeze statele membre, mai ales Turcia, de o posibilă ameninţare a Siriei, în special ameninţare cu arme chimice.
El a declarat însă în conferinţa de presă că a discutat chiar în această dimineaţă cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care nu a fost în măsură să-i confirme că regimul sirian ar fi utilizat arme chimice, aşa cum afirmaseră anterior serviciile de informaţii israeliene.
Secretarul de stat american a discutat despre situaţia din Siria cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şi cei doi au fost de acord că trebuie căutată o soluţie politică a conflictului din Siria, având la bază acordul internaţional de la Geneva de anul trecut.
Ministrul rus Serghei Lavrov a spus în conferinţa de presă că dialogul politic este absolut necesar. În caz contrar, cei care vor câştiga sunt extremiştii.
2014, "vârf de sarcină" pentru angajamentul României în Afganistan
Un alt mare subiect de discuţii a fost Afganistanul, pentru care miniştrii au făcut o evaluare a perioadei actuale de tranziţie, dar au discutat şi despre misiunea Alianţei de sprijin şi asistenţă pentru forţele de securitate afgane, care vor prelua de la trupele internaţionale responsabilităţile de securitate ale propriei ţări până la sfârşitul anului 2014.
Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a avut o întrevedere în această după-amiază cu secretarul general al NATO la finalul căreia s-a declarat mulţumit că NATO va rămâne în ţara sa şi după 2014, în timp ce secretarul general Anders fogh Rasmussen a spus că predarea responsabilităţilor de securitate către forţele afgane este pe cale să se producă.
Ministrul de externe Titus Corlăţean a dat asigurări că România îşi va respecta angajamentul politic de a-şi continua prezenţa în Afganistan după 2014, însă a spus că detaliile vor fi stabilite anul viitor.
Ministrul Titus Corlăţean a apreciat că anul 2014 va reprezenta un vârf de sarcină pentru angajamentul României în Afganistan.