NATO, poliţist universal sau organizaţie regională?
Un grup de analiză a rolului NATO încearcă să gasească direcţia de dezvoltare a Alianţei Tratatului Nord-Atlantic.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Aprilie 2010, 08:56
Noul concept strategic al NATO este în plin proces de elaborare.
Procesul include consultările dintre statele membre şi un grup de personalităţi condus de fostul secretar american de stat Madeleine Allbright.
Membrii grupului urmează să înainteze secretarului general al NATO în luna mai.
Doi dintre membrii acestui grup, Umit Pamir din Turcia şi Bruno Racine din Franţa, s-au întâlnit cu autorităţile de la Bucureşti pentru a afla poziţia României.
Noul concept strategic al NATO reprezintă un document care va cuprinde principii mai vechi şi mai noi în baza cărora va funcţiona şi acţiona Alianţa.
Cum NATO a fost creat în lumea bipolara a Războiului Rece, alianţa se confruntă acum în secolul XXI cu un alt gen de ameninţări. Ca să rămână relevantă, organizaţia trebuie să treacă printr-o reformă profundă.
La noul concept strategic lucreaza toate statele membre şi documentul va fi adoptat pe bază de consens.
Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a declarat că pentru Bucureşti este extrem de important să fie păstrat articolul cinci, iar indivizibilitatea securităţii să fie în continuare un principiu central.
Umit Pamir şi Bruno Racine au declarat pentru Radio România că în discuţiile pe care le-au avut până acum cu statele membre, nimeni nu a pus sub semnul întrebării valabilitatea, în continuare a articolului cinci, care spune clar că securitatea trebuie asigurată pentru toate statele membre şi că atunci când o ţară membră este atacată celelalte trebuie să o apere.
Se pare ca în forma finală, noul rol al NATO va fi conturat pe vechile principii la care se vor adăuga metode noi, care să răspundă mai bine necesitaţilor dintr-o lume cu mai mulţi poli de putere, a declarat pentru Radio Romania Umit Pamir, din Turcia.
"Acum mediul de securitate a devenit mai fluid şi mai imprevizibil, aşa că trebuie să ne gândim ce poate şi nu poate NATO să facă, noţiunea de securitate s-a schimbat.
"Iată am trecut de la securitatea colectivă la securitatea prin cooperare, s-au schimbat şi mijloacele noastre.
"Mai întâi trebuie să încercăm să aflăm cum vor fi următorii 10 ani şi în funcţie de asta să găsim soluţii. NATO nu e poliţistul lumii, e o organizaţie regională dar cu legături cu tot restul lumii, iar noile ameninţări sunt globale", a declarat pentru Radio România, Umit Pamir, din Turcia.
Problema este că pe langă o redefinire a rolului NATO este nevoie şi de o reformă internă. De exemplu, în prezent foarte puţine ţări îndeplinesc criteriul bugetar al NATO sau nu pun în practică deciziile luate de Alianţă, iar asta se reflectă de exemplu în operaţiunile din Afganistan.
"Este evident că putem realiza un concept strategic, un document superb şi atrăgător, dar dacă statele membre nu se vor mobiliza şi nu vor adună capacităţile necesare pentru punerea lui în practică, va fi doar un demers teoretic.
"E ceva extrem de important mai ales pentru statele europene membre NATO, pentru că, într-adevar cele mai multe dintre ele nu îndeplinesc cerinţele, criteriile şi obiectivele fixate de NATO în ce priveşte capacitatea şi cheltuielile militare.
"Aşadar este o provocare mai ales pentru membrii europeni ai NATO să aplice noul concept strategic al Alianţei” a declarat Bruno Racine din Franţa, membru al grupului care elaboreaza noul concept strategic al Alianţei.