NATO, plan de sprijin a embargoului armamentului impus Libiei
Organizaţia Nord Atlantică a aprobat un plan de operaţiuni pentru sprijinirea Naţiunilor Unite în aplicarea embargoului armamentului impus Libiei, transmite Reuters.
21 Martie 2011, 08:58
Organizaţia Nord Atlantică a aprobat în această noapte un plan de operaţiuni pentru sprijinirea Naţiunilor Unite în aplicarea embargoului armamentului impus Libiei, transmite Reuters.
Membrii NATO nu au reuşit însă se pună de acord asupra implicării organizaţiei în aplicarea rezoluţiei ONU de excludere aeriană în Libia.
Turcia şi Germania s-au pronunţat împotriva măsurii şi potrivit unor diplomaţi, Franţa a apreciat că nu e de dorit o implicare a Alianţei, a cărei reputaţie a avut de suferit în lumea arabă din cauza participării la războiul din Afganistan.
Duminică seară, la TVR, preşedintele Traian Băsescu a spus că România respectă rezoluţia ONU şi aşteaptă o decizie a NATO în acest dosar, înaintea unei eventuale participări a ţării noastre.
"În momentul în care se va aproba directiva de execuţie, voi convoca CSAT, în primul rând pentru a-l informa cu privire la conţinutul directivei şi vom înţelege din această directivă dacă decurg obligaţii pentru noi. În momentul de faţă vă pot spune că nu sunt obligaţii pentru prima fază, pentru că planul de operaţii vizează doar instituirea zonei de interdicţie aeriană", a afirmat şeful statului.
Între timp, în Libia puterile occidentale au organizat atacuri pentru a doua zi consecutiv, după ce au reuşit să recupereze avansul deţinut de forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi în oraşul Benghazi.
Potrivit agenţiei Reuters, intervenţia militară din această ţară a atras criticile Ligii Arabe, care a pus la îndoială necesitatea unor bombardamente de amploare soldate cu victime în rândul civililor.
În replică, administraţia americană a afirmat că operaţiunea se desfăşoară cu succes, negând un anunţ al armatei militare privind o posibilă încetare a focului.
Ministrul britanic al apărării a anunţat că un submarin al Marii Britanii a lansat duminică noapte mai multe rachete.
La rândul său Italia a anunţat că are avioane în aer, iar un oficial american militar a afirmat că nu au fost înregistrate noi activităţi aeriene, ci doar o scădere semnificativă a survolărilor.
Forţele loiale liderului libian se află într-o situaţie dificilă
Un oficial militar american a declarat pentru Reuters că oraşul Benghazi nu este încă în afara pericolului, dar forţele aeriene loiale colonelului Gaddafi s-ar afla într-o situaţie dificilă.
De alfel, potrivit martorilor, în centrul oraşului peste noapte au putut fi auzite mai multe focuri de armă şi explozii.
În Misrata, ultima regiune din vestul Libiei aflată sub controlul rebelilor, tancurile guvernului au pătruns în interiorul oraşului, după ce o bază din afara acestuia a fost bombardată.
Potrivit oficialilor libieni, operaţiunea militară s-a soldat până acum cu 64 de morţi.