NATO, "piatră de temelie a securităţii în SUA şi Europa"
Parteneriatul strategic euroatlantic a fost în centrul discuţiilor pe care le-a avut la Bruxelles, miercuri, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 27 Martie 2014, 01:18
Parteneriatul strategic euroatlantic a fost în centrul discuţiilor pe care le-a avut la Bruxelles, miercuri, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.
La întâlnirea care a durat circa o oră şi s-a desfăşurat la hotelul care a găzduit, la Bruxelles, delegaţia americană, preşedintele Barack Obama a remarcat că situaţia din Ucraina polarizează atenţia tuturor şi a definit NATO ca pe piatra de temelie a securităţii în Statele Unite şi în Europa.
"Împărtăşim ideea că incursiunea Rusiei în Ucraina şi violarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale trebuie condamnată. Aceasta ne reaminteşte şi că angjamentele NATO şi Articolul 5 nu sunt doar scrise pe hârtie, ci sunt de importanţă critică pentru toţi membrii alianţei.
"Trebuie să avem resursele şi pregătirea necesară astfel încât fiecare ţară membră să poată avea încredere în capacităţile noastre", a declarat Barack Obama.
"Rămânem fermi"
Potrivit Articolului 5, invocat pentru prima oară în istoria NATO după atentatele din 11 septembrie de acum 8 ani şi jumătate, se consideră că o agresiune armată împotriva unui stat membru este îndreptată împotriva tuturor şi activează dreptul de autoapărare, inclusiv prin folosirea forţei armate.
"În mod clar, apărarea aliaţilor noştri este o sarcină de bază pentru NATO şi sunt alături de dumneavoastră, domnul preşedinte, în apelul pentru măsuri adiţionale, pentru întărirea apărării noastre comune, care să includă actualizarea şi dezvoltarea planurilor de apărare, mai multe exerciţii comune şi deplasări de trupe.
"În acelaşi timp, rămânem fermi în sprijinirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, vrem să intensificăm cooperarea militară cu ea şi să o ajutăm să-şi modernizeze forţele armate", a spus Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO.
Din cauza spaţiului restrâns şi a restricţiilor de circulaţie din Bruxelles, declaraţiile de presă au fost făcute în faţă unui număr mic de jurnalişti, câte 12 din Europa şi respectiv Statele Unite.
Doar doi jurnalişti de radio s-au aflat printre ei, unul din Letonia şi celălalt de la Radio România.