NATO, mecanism de reacție la operațiuni de război hibrid rusești
Mihal Baranovski, expert al George Marshall Fund, a explicat că aliații au dovezi că Rusia acționează deja pe teritoriul aliat și au și baza legală pentru răspuns.
Articol de Carmen Gavrilă, 07 Iunie 2024, 11:29
Alianța Nord-Atlantică pregătește un mecanism de reacție la operațiuni de război hibrid rusești pe teritoriul statelor membre.
Deja țările baltice vor ca în astfel de cazuri, de exemplu de atac cibernetic asupra rețelei energetice a unui stat aliat, NATO să poată acționa măcar în baza articolului patru al tratatului, dacă nu în baza articolului cinci privind apărarea colectivă.
O decizie în acest sens ar putea fi luată la summitul Alianței din această vară. Carmen Gavrilă a urmărit un briefing al Departamentului american de Stat pentru presa străină și are detalii.
Articolul patru al tratatului NATO prevede consultări comune ori de câte ori vreunul dintre aliați consideră că îi este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea, iar țările baltice au mai invocat acest articol când a început invazia rusă în Ucraina, acum 2 ani.
De data aceasta, statele baltice din NATO vor ca articolul patru să fie baza unui mecanism de răspuns la operațiunile ruse de război hibrid.
"Rusia a început să colaboreze cu organizații de crimă organizată"
Mihal Baranovski, expert al George Marshall Fund, a explicat că aliații au dovezi că Rusia acționează deja pe teritoriul aliat și au și baza legală pentru răspuns.
Mihal Baranovski: Evident că nu putem răspunde Rusiei la fel așa cum face ea, adică să țintim infrastructura civilă cu atacuri hibride. Primul pas ar fi să detectăm autorul atacului și să dăm Rusiei un răspuns care să o coste. Mai dificil este să stabilim autorul atacurilor, pentru că Rusia a început să colaboreze pentru asta cu organizații de crimă organizată, ca să nu poată fi învinuită ca comis un atac. Încă lucrăm la un mecanism de reacție. Cu siguranță, NATO are posibilități de a face Moscova să plătească, inclusiv prin acțiuni directe pe teritoriul Rusiei. Nu mă refer la acțiuni militare, ci la alte tipuri de operațiuni posibile.
Expertul a adăugat că istoria nu se repetă, dar rimează și asta vedem acum cu Rusia.
Baranovski a explicat că este evident că Rusia se comportă ca o putere colonialistă de 400 de ani, iar acum încearcă să-și reconstruiască sfera de influență și să împingă NATO cât mai departe de granițele sale, dincolo chiar de Ucraina, iar pentru asta folosește atacuri hibride și dezinformare.