NATO, "îngrijorată" de situaţia complicată din Republica Moldova
Vicepreşedintele NATO, Paolo Alli, a declarat că Alianţa priveşte cu îngrijorare evenimentele care au loc în Republica Moldova.
Articol de Victor Pogor, 12 Noiembrie 2015, 07:23
Chişinăul găzduieşte zilele acestea două importante misiuni ale Alianţei Nord-Atlantice.
Dimensiunea politică este reprezentată de cel de-al 90-lea seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare a NATO.
Alianţa este îngrijorată de situaţia complicată din Republica Moldova şi îndeamnă Chişinăul să-şi intensifice eforturile pentru a depăşi actuala criză politică şi pentru a forma o majoritate parlamentară pro-europeană.
Vicepreşedintele NATO, Paolo Alli, a declarat că Alianţa priveşte cu îngrijorare evenimentele care au loc în Republica Moldova şi mizează pe capabilitatea oficialităţilor de la Chişinău de a depăşi criza politică şi de a crea o majoritate clară pro-europeană.
Paolo Alli a menţionat că Moldova poate miza şi în continuare pe asistenţa NATO, însă Chişinăul va trebui să implementeze reforme în domenii /precum/ combaterea corupţiei sau cel al justiţiei.
"NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova şi va continua să o susţină în aspiraţiile sale europene, însă în Republica Moldova este necesară efectuarea unui şir de reforme. Fără combaterea unui sistem oligarhic, fără modernizarea justiţiei, fără combaterea corupţiei, fără rezolvarea diferendului trasnistrean, Moldova nu poate deveni membru al familiei europene. Este greu, dar nu e imposibil", a spus Paolo Alli.
Reprezentantul României, Mihai Tătărache, susţine că în prezent există un interes sincer din partea NATO în cooperarea sa cu Republica Moldova, în sectorul apărare al ţării, dar şi cel energetic şi economic.
"Există un interes real la nivelul Alianţei pentru dezvoltarea cooperării cu Republica Moldova. România sprijină astăzi activ dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu Alianţa şi continuăm să susţinem obţinerea cât mai rapidă a deciziei de înfiinţare a unui birou de legătură la Chişinău al NATO. Prioritatea este menţinerea stabilităţii Republicii Moldova", a afirmat Mihai Tătărache.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că Republica Moldova va pleda în continuare pe susţinerea şi asistenţa Organizaţiei Atlanticului de Nord, în situaţia în care ţara noastră se confruntă cu un conflict îngheţat, pe care încearcă să-l aplaneze pe cale paşnică şi dialog cu regiunea trasnistreană.
"E o perioadă mai dificilă, datorită evoluţiilor politice care au loc în Republica Moldova. Sunt provocări pe care cu siguranţă le vom putea trece împreună, legate, de exemplu, de unele regiuni cum e Trasnistria şi în mod special reglemetarea acestui conflict şi retragerea forţelor armate a Federaţiei Ruse, care încă sunt prezente în Trasnistria", a declarat Andrian Candu.
Republica Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.