NATO îngrijorată de dorinţa de formare a unei armate a provinciei Kosovo
Alianţa este îngrijorată de o eventuală transformare a Forţei de Securitate a Kosovo în Forţe Armate fără modificări constituţionale.
28 Septembrie 2017, 12:17
Intenţia autorităţilor de la Priştina de a pune bazele unei armate prin transformarea forţelor de securitate revine în discuţie după ce, în luna martie, s-a insistat pe acest subiect. Prevederile constituţionale pentru provincie nu includ însă o armată naţională şi există în continuare state membre NATO şi UE care nu au recunoscut independenţa provinciei sârbe Kosovo.
Cotidianul "Novosti", citat de Rador, aminteşte că NATO este îngrijorată de propunerea ca Forţa de Securitate a Kosovo (KSF) să se transforme în Forţele Armate din Kosovo fără a se face modificări constituţionale . "Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis acest mesaj şi direct autorităţilor din Kosovo. Acesta a cerut autorităţilor kosovare să rămână în strânsă legătură cu Belgradul. Poziţia NATO în această chestiune nu s-a schimbat" - se menţionează în răspunsul pe care "Novosti" l-a primit de la oficialii NATO de la Bruxelles.
Anterior, biroul prim-ministrului kosovar Hashim Thaci a anunţat că, în cazul în care nu se obţin voturile necesare ale sârbilor pentru amendamentele constituţionale, va prezenta parlamentului un proiect de lege privind transformarea KSF într-o armată - aminteşte cotidianul "Novosti". Acest proiect a ajuns la Parlamentul de la Pristina şi în luna martie, dar atunci, sub presiunea venită din ţările occidentale şi NATO, a fost retras.
"Salutăm dorinţa ca în dezbaterea cu privire la viitorul KSF să se implice toate comunităţile. Ani de zile NATO a sprijinit dezvoltarea KSF ca o forţă profesională şi multietnică în creştere. În conformitate cu legile lor constituţionale, structura, mandatul şi misiunea KSF sunt probleme pentru instituţiile locale din Kosovo" - a declarat un oficial al NATO pentru "Novosti". Este un mesaj similar cu cel transmis de Jens Stoltenberg în luna martie, pe canalele oficiale ale NATO.
Potrivit informaţiilor preluate de RADOR, faptul că formarea armatei este principalul obiectiv al guvernului nou format la Pristina este demonstrat şi de declaraţia ministrului kosovar pentru forţele de securitate, Rustem Berisha, care în timpul discuţiilor de miercuri de la Tirana cu ministrul albanez al apărării, Olta Xhacka, a afirmat că este o "prioritate" consolidarea instituţiilor de securitate şi că aceasta "include transformarea KSF în forţe armate".