NATO cere din nou Rusiei să-şi retragă trupele de lângă Ucraina
Ţările aliate nu vor recunoaşte anexarea Crimeii şi vor sprjini ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a spus luni secretarul general al NATO.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 03 Iunie 2014, 00:42
Consiliul NATO - Rusia s-a reunit luni la Bruxelles la nivel de ambasadori, pentru prima oară de la izbucnirea crizie din Ucraina.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen apreciază că reuniunea a fost necesară, deşi climatul în care s-a desfăşurat a fost alterat de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a cerut din nou Rusiei să îşi retrag complet trupele de la graniţa cu Ucraina, iar această acţiune să poată fi verificată de inspectorii internaţionali.
El afirmase cu câteva zile în urmă, la Vilnius, că se văd semnele unui început al retragerii, dar a cerut Rusiei să nu mai sprijine bandele înarmate de pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit unei declaraţii postate luni pe site-ul NATO, Anders Fogh Rasmussen le-a spus jurnaliştilor ruşi cu care s-a întâlnit după încheierea Consiliului NATO - Rusia că reuniunea a fost necesară, deşi climatul în care s-a desfăşuratu a fost unul bun, şi nu din cauza NATO, ci a agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei.
Este mai important decât oricând să discutăm şi să ne ascultăm unii pe alţii - a afirmat secretarul geneal.
El a precizat că ţările aliate nu vor recunoaşte anexarea Crimeii şi vor sprjini ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
NATO doreşte să coopereze cu Rusia
Reuniunea a avut loc la puţin timp după ce poporul ucrainean şi-a ales un nou preşedinte, a remarcat secretarul general, iar în ciuda violenţelor criminale, intimidărilor şi provocărilor bandelor înarmate proruse, ucrainenii şi-au făcut vocea auzită şi voinţa lor trebuie respectată.
De mulţi ani NATO a folosit fiecare ocazie pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, în ideea cooperării şi fără a căuta vreodată confruntarea, şi i-a oferit Rusiei un parteneriat privilegiat, bazat însă pe angajamente, iar Rusia nu se ţine de promisiuni, îşi ameninţă vecinii şi foloseşte forţa împotriva lor şi nu respectă integritatea teritorială şi independenţa politică a altor ţări.
Anders Fogh Rasmussen a precizat că măsurile pe care le-a luat NATO sunt defensive, transparente şi în conformitate cu angajamentele internaţionale.
Acestea nu sunt o ameninţare pentru Rusia şi nici Alianţa nu vrea să fie, ci doreşte doar ca Rusia să joace după aceleaşi reguli ca şi celelalte ţări din lume.
După suspendarea tuturor activităţilor comune de către NATO, la începutul crizei ucrainene, Consiliul NATO - Rusia nu a mai funcţionat, practic, ci a rămas doar un for în cadrul căruia să poată fi reluat dialogul la nivel de ambasadori.
Potrivit unor surse ale alianţei, reunirea consiliului la acest nivel ar fi fost solicitată de partea rusă, cu mai multe zile în urmă.
După cum observa secretarul general al Alianţei, deşi nu a fost o întâlnire uşoară, este important faptul că a avut loc.