NATO a marcat 75 de ani de existență, printr-o ceremonie organizată la sediul din Bruxelles
Creată în fața amenințării Uniunii Sovietice, NATO a constatat, după trei sferturi de secol, că Moscova rămâne o amenințare majoră.
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Aprilie 2024, 14:16
NATO a marcat astăzi 75 de ani de existență, printr-o ceremonie organizată la sediul din Bruxelles, la care au participat miniștrii de externe din statele membre și partenerii din zona Pacificului.
Creată în fața amenințării Uniunii Sovietice, NATO a constatat, după trei sferturi de secol, că Moscova rămâne o amenințare majoră.
Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat în discursul său că, în fața pericolelor, America de Nord și Europa sunt mai puternice și mai sigure împreună, reflectând îngrijorarea față de o detașare a Statelor Unite în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
Ministrul român a spus, la rândul său, că aderarea la NATO a reprezentat un imperativ de securitate.
Ceremonia a fost deschisă de fanfara Forțelor Aeriene ale Regatului Belgiei, însoțită de cea a Marinei Regale din Olanda, care au înaintat în agora NATO, în mijlocul căreia era depus originalul Tratatului de înființare a Alianței, în 1949.
La acea vreme era vorba de un document semnat de primii 12 aliaţi, după care, de-a lungul timpului avea să ajungă la un număr de 32 de aliați.
Discursul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, a fost rostit în fața tratatului original, al cărui principiu este unul militar, defensiv, care presupune solidaritate între aliați.
Jens Stoltenberg: "Îmi place tratatul semnat la Washington. Este un document foarte scurt, doar 14 paragrafe și câteva pagini. Dar, niciodată un text atât de scurt nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni; atâta prosperitate, securitate și pace. Toate acestea pentru că el garantează că suntem împreună și ne apărăm unii pe alții, așa cum am făcut-o de 75 de ani".
România a fost reprezentată de ministrul de externe, Luminița Odobescu.
Luminiţa Odobescu: "NATO a devenit mai puternic, atât ca dimensiune, cât și ca influență. Politica porților deschise este cel mai de succes instrument al Alianței. Pentru România, intrarea în NATO a fost realizarea unei aspirații istorice și un imperativ al securității".
Ziua de astăzi va continua cu întrunirea Consiliului NATO-Ucraina, în formatul miniștrilor de externe ai tuturor statelor aliate, după care va urma Consiliul Nord-Atlantic, în formatul care cuprinde și partenerii din zona Pacificului.