München: Discurs „brutal, plin de adevăruri amare” al vicepreședintelui SUA
La München are loc ceea ce participanții au numit cea mai importantă conferință de securitate din ultimele decenii.
![München: Discurs „brutal, plin de adevăruri amare” al vicepreședintelui SUA](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F14%2F206137%2Fc177-9f3e951f-1739533882c14564f5.jpeg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 14 Februarie 2025, 13:44
La München, este prima zi a celei mai importante conferințe de securitate din ultimele decenii. Punctul culminant este considerat discursul pe care vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, îl va rosti în scurt timp pe scena principală a reuniunii.
Responsabilii germani se așteaptă ca acesta să anunțe o amplă retragere a trupelor americane din Europa, ceea ce va pune continentul în fața unor provocări fără precedent, după cum transmite corespondentul RRA în Germania, Vlad Drăghicescu.
Corespondenţă din Germania: Vicepreședintele american, JD Vance, va rosti la München un mesaj brutal, plin de adevăruri amare, a explicat aseară candidatul creștin-democrat la funcția de cancelar, Fiedrich Merz. Vance ar urma să aibă astăzi o întâlnire cu liderul conservator, dar nu și cu cancelarul federal Olap Scholz, scrie presa germană.
Directorul Conferinței de securitate, Christoph Heusgen, a reacționat cu prudență la anunțul Casei Albe, potrivit căruia la München sunt planificate discuții între reprezentanți de rang înalta ai SUA și Rusiei.
"Noi nu am acreditat niciun reprezentant al guvernului rus. Guvernul german nu a eliberat vize în sensul acesta, iar fără acreditare nu se poate intra la conferință", a spus Heusgen cu puțin timp în urmă, la ARD.
Tot vineri, Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german, a condamnat din nou, cu largă majoritate, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, landurile federale declarându-și solidaritatea totală cu această țară.
Institutul Kiel pentru Economie Mondială critică, într-o analiză publicată vineri, ajutorul insuficient acordat Ucrainei de țările donatoare în raport cu producția lor economică.
Germania, Regatul Unit și Statele Unite au mobilizat mai puțin de 0,2% din PIB-ul lor pe an, iar Franța, Italia și Spania aproximativ 0,1, spune institutul.
Sprijinul acordat Ucrainei în ultimii trei ani pare mai degrabă un proiect secundar decât un efort financiar major, se mai arată în analiză.