Muammar Gaddafi ameninţă comunitatea internaţională
Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat comunitatea internaţională, ameninţând că "mii de cetăţeni vor muri" în cazul unei intervenţii militare a Statelor Unite sau a NATO.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Martie 2011, 20:08
Liderul libian Muammar Gaddafi susţine că străinii încearcă să fure petrolul Libiei, iar acesta ar fi unul dintre motivele tulburărilor care se produc mai ales în estul ţării.
Într-un discurs susţinut miercuri la Tripoli, în timpul unei ceremonii ce marchează împlinirea a 34 de ani de la stabilirea puterii maselor în Libia, după cum anunţă televiziunea oficială, Muammar Gaddafi a spus că "libienii vor lupta până la ultimul om, din nordul ţării până în sud".
Liderul libian a avertizat împotriva unei intervenţii militare străine în Libia, ameninţând că "mii de cetăţeni vor muri" în cazul unei intervenţii a Statelor Unite sau a NATO.
În acelaşi timp, Muammar Gaddafi a afirmat că au existat atacuri şi că poliţia libiană a ripostat.
La rândul său, opoziţia libiană a cerut Naţiunilor Unite să autorizeze raiduri aeriene împotriva mercenarilor angajaţi de Muammar Gaddafi, după cum a declarat un purtător de cuvânt, citat de France Presse.
Între timp, un reponsabil al Canalului Suez a anunţat că două nave americane de război au traversat canalul şi se află în Marea Mediterană, poziţionându-se în largul coastelor libiene.
Acest grup de operaţiuni, cu 800 de puşcaşi marini, o flotă de elicoptere şi instalaţii medicale pot asigura susţinerea operaţiunilor umanitare şi a celor militare, notează France Presse.
Cumunitatea internaţională a reacţionat până la această oră doar la nivel declarativ, condamnând violenţele, chiar dacă pare a exista un consens în chestiunea renunţării la putere a lui Muammar Gaddafi.
Potrivit corespondentul Radio România la Bruxelles, Claudia Marcu, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a afirmat că Muammar Gaddafi trebuie să plece de la putere, să înapoieze ţara libienilor şi să lase schimbările democratice să-şi urmeze cursul.
Jose Manuel Barosso a anunţat că ajutorul umanitar european pentru ţările din nordul Africii a fost ridicat la 10 milioane de euro.
Comisarul european pentru ajutor umanitar se va deplasa în regiune miercuri seară.
Peste 6.000 de morţi "de la izbucnirea revoltelor"
Purtătorul de cuvânt al Ligii libiene pentru drepturile omului, Ali Zeidan, a declarat, la Paris, că reprimarea insurecţiei din Libia s-a soldat cu 6.000 de morţi, între care 3.000 doar în capitala Tripoli.
Ali Zeidan a precizat că 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa la Benghazi şi 1.000 în alte oraşe, precum Zawiyah sau Zenten.
Purtătorul de cuvânt al Ligii libiene pentru drepturile omului a explicat că acest bilanţ al victimelor înregistrate de la debutul revoltelor, mult mai mare decât cele care au fost date publicităţii până miercuri, ar putea să fie şi mai mare.
Ultimul bilanţ al Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru drepturile omului indica 640 de morţi până la 23 februarie, în timp ce guvernul libian vorbea de un total de 300.
Ali Zeidan a acuzat Ciadul că a avut un rol major în aducerea în Libia a mercenarilor străini pentru a-l apăra pe colonelul Muammar Gaddafi.