”Mozzarella ştrumfilor” confiscată în Italia
Autorităţile de la protecţia consumatorului din Italia au confiscat 70 000 de mozzarelle fabricate în Germania.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Iunie 2010, 10:48
Peste 70 000 de mozzarelle fabricate în Germania au fost confiscate sâmbătă la Torino de carabinierii Autorității pentru protecția consumatorilor.
Imediat ce ambalajul era deschis, cum lua contact cu aerul, mozzarella devenea albastră. Sesizarea a fost făcută de o femeie care cumpărase o astfel de brânză.
Brânza a fost numită ”mozzarella dei puffi” (”mozzarella ștrumfilor”).
În urma cercetărilor s-a constat ca jumătate dintre mozzarelle erau făcute din lapte adus din străinătate.
Primele teste indică faptul că o bacterie ar putea fi vinovată de colorarea mozzarellei.
Prezenţa cuprului, a nichelului sau a plumbului prezent în laptele folosit la fabricarea brânzei, precum şi soluţia folosită pentru păstrarea produsului, sunt alte posibile cauze ale colorării.
Potrivit Asociaţiei producătorilor agricoli din Peninsulă, Coldiretti, peste granițele italiene au trecut într-un an aproximativ 1,3 miliarde de litri de lapte steril, 86 de kg de brânză de vacă și 130 de milioane de kg de lapte praf din care 15 milioane de kg de cazeină utilizată în fabricarea brânzeturilor și a altor produse lactate.
Rezultatul este - mai precizează Coldiretti - că trei baxuri de lapte de lungă durată din patru vândute în Italia sunt străine în vreme ce jumătate din cantitatea de mozzarella aflată în vânzare este făcută cu lapte sau alte adaosuri și brânză de vacă aduse din afară, dar niumeni nu știe deoarece nu este obligatoriu să sa menționeze acest aspect pe etichetă.
Ministerul Sănătăţii a utilizat sistemul de alertă rapidă pentru a avertiza autorităţile din Germania şi Comisia Europeană în privinţa unei posibile contaminări, şi a anunţat măsuri urgente de control asupra brânzei.
Marfa, produsă în Germania pentru o companie italiană, a fost scoasă de pe rafturi atât la Torino, Trento, cât și în sudul Peninsulei, la Bari. Au fost colectate probe pentru teste.
Potrivit unor sondaje realizate anterior de Coldiretti asupra obișnuințelor italienilor, 97% dintre ei consideră necesar că ar trebui întotdeauna indicată pe etichetă locul de origine al componentelor dintr-un produs alimentar.
Mozzarella constituie unul dintre alimentele de bază din bucătaria italiană alături de paste.
Aproximativ 60% dintre italieni sunt fideli acestui tip de brânză.