Moţiune de cenzură la adresa guvernului britanic #Brexit
E de aşteptat ca guvernul să supravieţuiască votului, însă apoi se va confrunta cu provocarea de a ajunge la un consens în Camera Comunelor legat de acordul cu Uniunea Europeană.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 16 Ianuarie 2019, 14:42
Parlamentul britanic va supune la vot diseară o moţiune de cenzură la adresa guvernului condus de Theresa May, iniţiată de laburişti imediat după ce acordul privind Brexitul fost respins.
Este de aşteptat ca guvernul să supravieţuiască votului, însă apoi se va confrunta cu provocarea de a ajunge la un consens în Camera Comunelor legat de acordul cu Uniunea Europeană.
Downing Street a indicat că premierul doreşte să păstreze ceea ce numeşte "liniile roşii" ale acestei înţelegeri, dar parlamentari din ambele tabere au declarat că pentru un consens e nevoie de schimbări radicale.
În ciuda înfrângerii usturătoare de aseară, este de aşteptat ca Theresa May să treacă cu bine de moţiunea de cenzură de astăzi, după ce parlamentarii nord-irlandezi au anunţat că o vor susţine şi nu există semnale de rebeliune în Partidul Conservator. Moţiunea va amâna însă pentru alte 24 de ore eforturile cabinetului de a ajunge la un compromis în Camera Comunelor.
În această dimineaţă, Downing Street a sugerat că noul acord ar trebui să fie unul practic şi care să aibă la bază principiile negociate de Theresa May - o poziţie care anulează din start propunerile laburiste şi ale unor parlamentari conservatori ca Marea Britanie să rămână în Uniunea vamală.
Fostul membru al guvernului Oliver Letwin a declarat însă pentru BBC că premierul va trebui totuşi să renunţe la câteva dintre aşa-numitele sale "linii roşii":
Oliver Letwin: Premierul a stabilit încă de la început aceste linii roşii. A spus că sunt lucruri pe care le putem face şi lucruri pe care niciodată nu trebuie să le acceptăm, dar acum nu suntem într-o poziţie în care să spui că există lucruri pe care nu le vei accepta niciodată. Trebuie să negociezi şi să fii mult mai flexibil decât până acum.
Între timp, susţinătorii Brexitului i-au cerut premierului să se întoarcă la Bruxelles pentru a încerca să elimine impunerea unui aşa-numit "backstop" în Irlanda de Nord.
De cealaltă parte, aproximativ 100 de parlamentari laburişti au publicat în această dimineaţă o scrisoare prin care susţin organizarea unui nou referendum, punând astfel presiune pe Jeremy Corbin pentru a susţine această strategie, în cazul în care nu va reuşi să înlăture guvernul.
Pentru moment însă, nu există majoritate pentru niciuna dintre variantele amintite. În condiţiile date, Marea Britanie pare să se îndrepte către o ieşire din Uniunea Europeană, pe 29 martie, fără nicio înţelegere.