Moţiune de cenzură împotriva guvernului bulgar
Constituţia bulgară permite validarea guvernului cu mai puţin de 120 de voturi dar cere 121 pentru eventuala demitere.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 20 Septembrie 2013, 09:54
Opoziţia parlamentară a introdus azi prima moţiune de cenzură împotrivă guvernului Oreşearski.
În ultima clipă liderii partidului GHERB au renunţat la ideia de a folosi drept motiv politica generală a guvernului care i-ar fi închis în următoarele 6 luni posibilitatea de a introduce o nouă moţiune.
A fost atacată în schimb activitatea noului Minister pentru planificarea investiţională desprins din Ministerul dezvoltării regionale.
Din opoziţie au declarat că în noul minister domneşte haosul iar Bulgaria riscă să piardă căteva sute de milioane de euro din fondurile europene.
Pentru căderea guvernului sunt necesare 121 de voturi.
Partidul GHERB al ex-premierului Borisov are însă 97 de deputaţi.
Ultranaţionaliştii din "Ataka” au dat de înţeles că nu vor sprijini iniţiativa lui Borisov.
Dar şi voturile acestora nu vor fi suficiente pentru a reuşi moţiunea.
120 de voturi pentru validarea guvernului, 121 pentru o eventuală demitere
Constituţia bulgară permite validarea guvernului cu mai puţin de 120 de voturi dar cere 121 pentru eventuala demitere.
În aceste condiţii acţiunea opoziţiei nu urmăreşte decât mobilizarea simpatizanţilor şi scoaterea la iveală a sprijinului ultranaţionaliştilor pentru coaliţia între PSB şi partidul turc.
Sondajele arată că în urmă celor peste 3 luni de proteste antiguvernamentale sprijinul pentru partidul socialist a crescut iar o parte din simpatizanţii lui GHERB s-au reorientat spre noul bloc reformator de dreaptă compus din 7 partide extraparlamentare.
Ex-premierul Borisov a promis o serie de moţiuni ce vor fi lansate la scurte intervale de timp. În pofidă reticenţei Blocului reformator Borisov a declarat că va colabora cu opoziţia extraparlamentară.
Premierul Oreşearski a prezentat în parlament în ziua depunerii moţiunii raportul guvernului pentru primele sale 100 de zile intitulat "100 de măsuri pentru 100 de zile”.
Din opoziţia au rebotezat documentul "100 de minciuni pentru 100 de zile”.
Tot azi procurorul şef Ţaţarov a anunţat că au fost stabilită lista cu 875 de telefoane ascultate într-un mod ilegal de serviciul tehnic aflat în subordinea ex-ministrului de interne şi nr. 2 în partidul GHERB Ţvetanov.
Înăinte de a se stabili lista posesorilor unul din membrii procuraturii generale şi-a regăsit propriul telefon printre cele ascultate.