Moscova "sprijină acordurile de la Minsk privind conflictul cu Ucraina"
Președintele Vladimir Putin și-a reafirmat sprijinul față de acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului din estul Ucrainei.
19 Decembrie 2019, 14:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 decembrie, ora 13:11:21) - Realizator: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a comentat punerea sub acuzare pentru abuz de putere a omologului său american, Donald Trump. La tradiţionala sa conferinţă de presă anuală, liderul de la Kremlin a spus că procedura de destituire a preşedintelui american se bazează pe acuzaţii complet inventate. În aria de teme abordate până acum, Vladimir Putin a pus la îndoială şi concluzia aproape unanimă a oamenilor de ştiinţă conform căreia încălzirea globală este provocată de activitatea omului. El a spus că nimeni nu cunoaşte cauza schimbărilor climatice şi că perioadele de încălzire şi răcire de pe Terra pot depinde de procese din Univers. Putin a reafirmat totuşi angajamentul Rusiei pentru reducerea gazelor cu efect de seră şi respectarea Acordului Climatic de la Paris.
Potrivit corespondentului Radio România, întâlnirea cu jurnaliştii se află în desfăşurare, iar preşedintele rus s-a mai referit la conflictul cu Ucraina şi la problema gazelor naturale.
Corespondenţă de la Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - Președintele Vladimir Putin și-a reafirmat sprijinul față de acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului din estul Ucrainei, exprimându-şi, totodată, îngrijorarea față de declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, făcute imediat după Summitul de la Paris al Cvartetului Normandia, luna trecută, privind de dorința Kievului de a revizui aceste acorduri.
Vladimir Putin: Dacă va începe revizuire acordurilor de la Minsk întreaga situație poate intra într-un impact total, deoarece cheia acordurilor de la Minsk este Legea statutului special al Donbass-ului, care trebuie implementată în Legea fundamentală, în Constituția ucraineană.
Reporter: Vladimir Putin a subliniat că această lege, care recent a fost prelungită cu încă un an, trebuie să devină permanentă, iar principiile sale să fie transpuse în Constituția Ucrainei, așa cum a declarat în repetate rânduri și ceilalți participanți la Formatul Normandia, respectiv Franța și Germania. Referindu-se la negocierilor ruso-ucrainene în problema gazelor, președintele Putin s-a declarat optimist în legătură cu finalizarea acestora.
El a reafirmat că tranzitul de gaze prin Ucraina va continua și după lansarea gazoductelor NordStream 2 și TurkStream, confirmând, de asemenea, că în cazul reluării importurilor directe de gaze din Rusia, Ucraina le va cumpăra la un preț cu 25% mai mic decât prețul la care le cumpără în prezent via Uniunea Europeană.