Moscova şi Washington, "viziuni diferite în privinţa Ucrainei"
SUA au încercat să convingă Rusia să renunţe la controlul militar asupra Crimeii şi la încercarea de a anexa acest teritoriu ucrainean locuit în majoritate de populaţie rusofonă.
14 Martie 2014, 18:40
Statele Unite au încercat să convingă Rusia să renunţe la controlul militar asupra Crimeii şi la încercarea de a anexa acest teritoriu ucrainean locuit în majoritate de populaţie rusofonă.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat însă după discuţiile avute astăzi la Londra cu secretarul de stat american John Kerry că ţara sa va respecta decizia referendumului de duminică din Crimeea şi a explicat că prezenţa militară este justificată de neîncrederea Moscovei în capacitatea autorităţilor de la Kiev de a instaura ordinea.
Este o referire la incidentul de azi-noapte din oraşul Donetsk, soldat cu un mort.
Ministerul ucrainea de Externe a numit "cinică şi iresponsabilă" declaraţia de astăzi a ministerului rus de externe, în legătură cu violenţele de aseară de la Donetsk.
În acest oraş din estul Ucrainei, centrul regiunii miniere Donbas, cu o populaţie majoritar rusofonă, în urma ciocnirilor dintre manifestanţi pro-ruşi şi pro-ucraineni a fost ucis un activist al Partidului Naţionalist ucrainean Svoboda şi aproape 30 de persoane au fost rănite.
Tensiuni înaintea referendumului din Crimeea
În versiunea Moscovei, manifestanţii paşnici anti-guvernamentali ar fi fost atacaţi de elemente radicalede dreapta, Ministerul rus de Externe declarând că Rusia îşi rezervă dreptul de a-şi proteja, citez "compatrioţii şi concetăţenii".
Incidentul de la Donetsk, ca şi declaraţia oficială a Moscovei au tensionat şi mai mult situaţia cu două zile înaintea referendumului din Crimeea, ce poate decide alipirea acestei regiuni la Rusia şi să provoace o criză fără precedent în relaţiile ruso-occidentale.
O ultimă şansă pentru dezamorsarea situaţiei unt considerate convorbirile care se desfăşoară la Londra între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry.
În deschiderea lor, ministrul rus de externe a calificat situaţia drept dificilă, subliniind că au avut loc multe evenimente şi a fost pierdut mult timp.
Convorbirile de la Londra au avut loc în condiţiile absenţei oricărui dialog între Rusia şi noile autorităţi de la Kiev, pe care preşedintele Putin nu le consideră legitime.
Potrivit mediilor ucrainene, care citează surse parlamentare de la Kiev, premierul Arseni Iaţeniuk a încercat fără succes timp de cinci zile să ia legătura cu liderul de la Kremlin.
Potrivit presei ucrainene, care citează sub rezerva anonimatului un deputat al Radei Supreme, în cadrul întâlnirii Lavrov - Kerry din 5 martie, Rusia a pus trei condiţii pentru o reglementare a situaţiei din Crimeea, amânarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, neaderarea Ucrainei la NATO şi nesemnarea de către Ucraina a acordului de asociere cu Uniunea Europeană în varianta lui actuală.
Potrivit ultimelor informaţii de la Londra, nici întâlnirea de astăzi dintre Kerry şi Lavrov nu a adus progres, ministrul rus de externe spune că Moscova şi Washingtonul au viziuni diferite în privinţa Ucrainei.