Moscova „nu dramatizează ruperea relaţiilor instituţionale cu NATO”
Rusia consideră că primul pas în direcţia ameliorării relaţiilor dintre Moscova şi NATO trebuie să-l facă Alianţa Nord-Atlantică.
20 Octombrie 2021, 05:55
Realizator: Simina Botar - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi la Kiev, că Rusia este un obstacol pentru pacea din estul Ucrainei şi că Moscova nu are niciun drept de veto la aspiraţiile Ucrainei de a se alătura NATO. Reuters aminteşte că aprecierile intervin pe fondul unei scăderi la nivelul războiului rece a relaţiilor dintre Occident şi Moscova. O degradare semnificativă au suferit şi relaţiile Rusiei cu NATO, declanşată de ocuparea Crimeei, în 2014. După ce şi-au închis practic relaţiile diplomatice, Rusia spune acum că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să facă primul pas pentru normalizarea legăturilor. Din Moscova transmite Alexandr Beleavschi:
Reporter: Rusia consideră că primul pas în direcţia ameliorării relaţiilor dintre Moscova şi NATO trebuie să-l facă Alianţa Nord-Atlantică, a declarat azi ministrul de externe Serghei Lavrov, adăugând că Rusia nu a iniţiat niciodată deterioarea relaţiilor cu NATO, după cum nici cu UE. Declaraţiile sale survin după decizia de ieri a Rusiei de a suspenda de la 1 noiembrie, pe termen nedeterminat, relaţiile instituţionale cu NATO. De la această dată îşi vor înceta activitatea misiunea Rusiei pe lângă alianţă, ca şi cea a NATO în Rusia şi va fi desfiinţat biroul de informare al NATO de la Moscova, ce funcţiona pe lângă ambasada belgiană. Rusia a declarat că această măsură este răspunsul la reducerea sistematică de către NATO a efectivelor misiunii sale pe lângă alianţă, inclusiv la ultima decizie de la începutul acestei luni a secretarului general Jens Stoltenberg. Acesta a retras acreditarea a unui număr de opt membri ai misiunii ruse, acuzaţi de spionaj, şi a redus componenţa totală a acesteia la 10 persoane. De asemenea, Rusia a acuzat Alianţa că a impus măsuri discriminatorii în ce priveşte accesul diplomaţilor săi la sediul NATO.
Anunţând ieri această decizie, Moscova a acuzat alianţa că duce o politică tot mai agresivă faţă de Rusia, propagă ideea falsă a aşa-numitei ameninţări ruse şi nu este interesată într-un dialog egal şi conlucrarea cu Moscova în vederea dezescaladării politice şi militare. Ministerul rus de Externe a subliniat că din aprilie 2014, a se înţelege după alipirea Crimeei la Rusia, Alianţa Nord-Atlantică a suspendat practic orice conlucrare cu Rusia pe linie civilă şi militară. Totuşi, în pofida rezonanţei politice a gestului, Moscova nu dramatizează ruperea relaţiilor instituţionale cu NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că decizia nu va avea nicio urmare pentru Rusia, deoarece nu era nimic de rupt - a spus el - pentru că nu existau nici relaţii, nici dialog. Astăzi, Serghei Lavrov a extins pretenţiile la adresa NATO, declarând că Alianţa "a înmormântat regula de bază a Consiliului NATO-Rusia, şi anume de a avea consultări urgente în situaţii de criză. Şi mai important - a spus Lavrov - este că alianţa a anulat oficial toate contactele între militari". De asemenea, el a acuzat NATO că n-a răspuns nici la propunerile din 2019 ale Rusiei de a retrage exerciţiile militare de la graniţa comună şi de a fixa o anumită distanţă, care nu va putea fi depăşită de avioane şi nave militare. Lavrov a făcut această declaraţie la Soci, cu ocazia reuniunii anuale a Clubului Valdai, un forum internaţional de discuţii politice patronată de Kremlin. La sesiunea din acest an este anunţată şi participarea preşedintelui Vladimir Putin. Serghei Lavrov nu a comentat turneul european al ministrului american al apărării, Lloyd Austin, care marți s-a aflat în Ucraina, Lavrov refuzând să comenteze pe de altă parte ultimele declaraţii ale preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că ar fi gata să se întâlnească cu preşedintele rus, Vladimir Putin.