Moscova ar putea amplasa rachete "la porţile UE"
Moscova ar putea amplasa rachete balistice la porţile Uniunii Europene, dacă Statele Unite continuă să construiască scutul antirachetă din Europa, afirmă preşedintele rus, Dmitri Medvedev.
23 Noiembrie 2011, 17:23
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat că Moscova ar putea amplasa rachete balistice la porţile Uniunii Europene, dacă Statele Unite continuă să construiască scutul antirachetă din Europa.
Rusia insistă că va accepta existenţa scutului doar dacă este cooptată ca ţară asociată la acest proiect.
Amplasarea de rachete este doar una dintre măsurile posibile anunţate astăzi de preşedintele Medvedev.
O primă măsură, a spus Medvedev, va fi punerea neîntârziată în exploatare, la Kaliningrad, capitala celei mai vestice regiuni a Rusiei, vecină cu Polonia, a unui radar de avertizare împotriva atacurilor cu rachetă.
De asemenea, în cadrul realizării sistemului de apărare aerospaţial, va fi întărită, în mod prioritar, apărarea obiectivelor forţelor nucleare strategice.
Rusia îşi va dota noile rachete balistice strategice cu sisteme noi de depăşire a apărării antirachetă şi cu focoase nucleare de tip nou şi de mare eficienţă şi, totodată, vor fi elaborate măsuri care, în caz de necesitate, vor asigura distrugerea mijloacelor informaţionale şi de comandă ale scutului antirachetă.
Numind aceste măsuri adecvate, eficiente şi puţin costisitoare, liderul de la Kremlin a subliniat că, în cazul în care acestea se vor dovedi insuficiente.
"Federaţia Rusă va amplasa în vestul şi sudul ţării sisteme moderne de armamente de atac, care să asigure distrugerea cu mijloace de foc a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă", a declarat Dmitri Medvedev.
Unul din aceşti paşi va fi desfăşurarea complexelor de rachete Iskander, în regiunea specială Kaliningrad.
În cazul unei evoluţii negative a situaţiei, Rusia îşi rezervă dreptul de a renunţa să facă noi paşi în domeniul dezarmării şi controlului armamentelor, Dmitri Medvedev subliniind că pot apărea motive şi pentru retragere din Tratatul ruso-american START, privind reducerea armamentelor strategice ofensive.
Cu toate acestea, Moscova nu închide uşa pentru continuare dialogului cu Statele Unite şi NATO în cooperarea în domeniul antirachetă, dar această cale presupune crearea unei baze juridice clare care să asigure luarea în consideraţie a interselor sale legitime, a mai declarat liderul de la Kremlin.