Moratoriul nuclear nord-coreean, privit cu precauţie
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat "încurajat" de anunţul moratoriului nuclear nord-coreean dar vrea "denuclearizarea verificabilă" a peninsulei coreene.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Martie 2012, 09:13
Anunţul Coreei de Nord că va înceta îmbogăţirea uraniului, că va înceta testele nucleare dar şi testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune a fost salutat cu precauţie de comunitatea internaţională, transmite BBC.
Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a calificat anunţul ca fiind un "prim pas pozitiv" spre denuclearizarea peninsulei coreene.
Ministrul de externe chinez a salutat decizia, în timp ce Japonia a precizat că acest anunţ "ar putea fi văzut ca un progres".
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat miercuri "încurajat" de anunţul moratoriului nuclear nord-coreean dar vrea ca în cele din urmă să se ajungă la "denuclearizarea verificabilă" a peninsulei coreene.
Ban Ki-moon "este încurajat de reluarea dialogului SUA-Coreea de Nord şi salută progresele importante realizate în recentele discuţii de la Beijing" dintre cele două ţări, a declarat purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.
Video: Secretarul american, Hillary Clinton, salută decizia Coreei de Nord.
Ban Ki-moon speră că "dorinţa exprimată de Coreea de Nord de a lua mai multe măsuri iniţiale va duce la o denuclearizare verficabilă a peninsulei coreene", a adăugat acesta.
Secretarul general al ONU încurajează "părţile implicate să sporească eforturile pentru o rezolvare paşnică a problemelor actuale".
De asemenea, secretarul general "subliniază urgenţa de a răspunde nevoilor umanitare ale populaţilor vulnerabile" din Coreea de Nord.
Înţelegere, în schimbul hranei
Înţelegerea vine în urma discuţiilor de săptămâna trecută de la Beijing dintre SUA şi Coreea de Nord.
Statele Unite ale Americii au anunţat suplimentarea cu 240.000 de tone a ajutorului alimentar destinat Phenianului în schimbl îngheţării programului nuclear.
Coreea de Nord a confirmat suspendarea programului nuclear printr-un anunţ făcut de ministul de externe.
Ministrul de externe nord-coreean a declarat că decizia vizează "îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări şi că discuţiile vor continua".
Departamentul de stat american a declarat că Phenianul a fost de acord să permită inspectorilor ONU să monitorizeze reactorul Yongbyon pentru a verifica conformitatea deciziei.
"Acestea sunt măsuri concrete pe care noi le considerăm un prim pas spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene într-un mod paşnic", a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney.
Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a adăugat că aceste măsuri trebuie să fie urmate de fapte.
Anunţul Coreei de Nord vine la două luni de la decesul lui Kim Jong-il şi după instalarea fiului acestuia, Kim Jong-un, la putere.
Ajutorul alimentar va fi destinat copiilor şi femeilor gravide au declarat oficialii americani.
Coreea de Nord suferă de o criză a alimentelor încă din 1990 şi se bazează pe ajutorul extern pentru a-şi hrăni oamenii.
SUA nu mai trimisese ajutoare alimentare în Coreea de Nord din 2009.