Moody's a retrogradat nouă bănci portugheze
Agenţia de evaluare financiară Moody's a motivat decizia prin deteriorarea solidităţii financiare a celor nouă bănci.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 Octombrie 2011, 12:43
Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul mai multor bănci portugheze, coborând cu o treaptă sau două calificativele pentru datoriile şi depozitele a nouă bănci şi ratingurile de forţă financiară pentru şase din aceste nouă bănci.
În plus, toate ratingurile atribuite băncilor portugheze au o perspectivă negativă, cu excepţia Banco Portugues de Negocios (BPN), a cărei perspectivă este în evoluţie.
Moody's a informat că acţiunea de vineri încheie o procedură de revizuire demarată la data de 15 iulie 2011, după retrogradarea ratingului suveran al Portugaliei la 'Ba2' cu perspectivă negativă de la 'Baa1'.
Mai mult, agenţia internaţională a subliniat că principalul motiv al acestor retrogradări este concluzia sa referitoare la deteriorarea solidităţii lor financiare din cauza mai multor factori.
Aceştia ar fi creşterea riscurilor activelor ca o consecinţă directă a retrogradării obligaţiunilor guvernamentale portugheze, continuarea deteriorării calităţii activelor domestice pe fondul prognozelor modeste de creştere economică şi tensiunile de lichiditate cu care se confruntă băncile portugheze lipsite de acces pe pieţele financiare.
Cele şase bănci afectate de scăderea ratingurilor pentru datorii şi depozite şi a celor de forţă financiară sunt:
- Caixa Geral de Depositos (CGD);
- Banco Comercial Portugues (BCP);
- Banco Espirito Santo (BES);
- Banco BPI (BPI);
- Banco Santander Totta (BST);
- Caixa Economica Montepio Geral (Montepio).
În cazul BCP, prezentă şi pe piaţa din România prin Millennium Bank, Moody's a coborât, cu două trepte, ratingul de forţă financiară (BFSR) la 'E plus' (B1) de la D('Ba2') iar ratingurile pentru datorii şi depozite la Ba3/Not Prime de la Ba1/Not Prime.
Potrivit Moody's, scăderea ratingului de forţă financiară al BCP reflectă îngrijorările cu privire la:
- profilul vulnerabil de finanţare din cauza dependenţei crescute faţă de pieţe;
- calitatea slabă a activelor domestice;
- expunerea sa pe Grecia via subsidiara sa elenă;
- profitabilitatea scăzută care îi oferă o flexibilitatea financiară scăzută pentru a adresa aceste provocări.