Monument dedicat victimelor deportărilor staliniste, la Chişinău
Sute de mii de persoane au fost deportate, în mai multe valuri, în anii '40 şi '50, în Siberia şi Kazahstan în cadrul unei campanii de represiune.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 23 August 2013, 08:29
La Chişinău va fi inaugurat vineri un momenument în memoria victimelor deportărilor staliniste
Sute de mii de persoane au fost deportate, în mai multe valuri, în anii '40 şi '50, în Siberia şi Kazahstan în cadrul unei campanii de represiune care i-a vizat pe românii din Basarabia după ocuparea acesteia de către Uniunea Sovietică.
Inaugurarea de vineri are o importantă încărcătură simbolică, în condiţiile în care, în Republica Moldova, chiar şi după proclamarea independenţei, au fost grupuri care au încercat să nege crimele comise de regimul sovietic.
Accesul istoricilor la arhive a dus, însă, în ultimii ani, la publicarea mai multor lucrări privind amploarea represiunii.
Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste, care reprezintă un simbol al durerii suportate de peste 60.0000 de basarabeni, duşi cu forţa în Siberia şi Kazahstan, va fi dezvelit vineri, la Chişinău, după o aşteptare de patru ani.
"Foarte sugestiv şi foarte expresiv este redat procesul prin care a fost distrusă societatea noastră de către tăvălugul comunist atunci, în '41 şi '49, pentru că, într-adevăr, se vede cum familii, şiruri de oameni sunt distruşi de maşinăria sovietică, până când sunt făcuţi una cu pământul", a declarat in exclusivitate pentru Radio Chişinău, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.
Monumentul este amplasat în scuarul Gării feroviare, locul din care au plecat adevărate convoaie ale morţii, alcătuite în special din femei, copii şi bătrâni, şi este realizat de către Iurie Platon.
Sculptura în bronz are trei metri înălţime, 12 metri lungime, cântăreşte aproximativ 15 tone şi a fost turnată la Minsk, în Republica Belarus.