Monolog aliat pe subiectul antirachetor NATO din Rusia
Ambasadorul rus la NATO Dmitri Rogozin a justificat absenţa Moscovei de la Consiliul NATO-Rusia prin faptul că de pe masa de lucru a întrunirii ar lipsi "teme majore pentru relaţiile bilaterale".
24 Aprilie 2010, 12:24
Ambasadorul rus la NATO Dmitri Rogozin a justificat decizia diplomaţiei ruse de a respinge invitaţia alianţei la Consiliul NATO-Rusia prin absenţa de pe masa de lucru a problemelor pe care Moscova le consideră cheie pentru relaţiile bilaterale.
Tema principală a discuţiilor purtate numai de aliaţi a fost crearea împreună cu Federaţia Rusă a unui sistem comun de apărare antirachetă care ar acoperi tot spaţiul din Vancouver până la Vladivostok, idee lansată de secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen pe 27 martie, la Bruxelles.
"Rusia este gata pentru o cooperare practică cu NATO în domeniul apărării antirachetă", a afirmat pentru ITAR-TASS ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.
Această afirmaţie vine după declaraţiile secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, privind disponibilitatea alianţei de a începe cu Rusia un dialog transparent asupra posibilităţilor de realizare în viitor a unui scut antirachetă comun.
Dmitri Rogozin a spus că Rusia doreşte de mult să discute cu NATO subiectul apărării antirachetă la nivel de experţi şi nu de lozinci şi în cazul în care propunerile alianţei se confirmă şi capătă sens e gata să înceapă "chiar de luni discuţiile pe tema posibilităţilor realizării unui scut comun".
Potrivit lui Dmitri Rogozin, o discuţie la nivel de experţi între Rusia şi NATO consacrată apărării antirachetă ar putea avea loc pe 19 mai, Moscova analizând posibilitatea de a fi reprezentată la Yalta de experţi la nivel înalt.
"Însă nivelul reprezentării va depinde de sinceritatea intenţiilor alianţei şi anume dacă aceasta va oferi Rusiei informaţiile necesare care vor trebui să pună un punct gros tuturor speculaţiilor privind posibilitatea înfiinţării în Europa a unui scut american antirachetă", a subliniat ambasadorul rus la NATO.
Moscova a sperat că odată cu reuniunea de la Tallinn să aibă loc şi reuniunea ministerială a Consiliului NATO-Rusia, consacrată inclusiv ideii scutului antirachetă comun, scrie cotidianul rus "Kommersant", citându-l pe Dmitri Rogozin.
"Nefiind invitată însă la discutarea problemelor cheie, Moscova a refuzat să participe, neavând sens în aceste condiţii ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov să se deplaseze la Tallinn", a spus Dmitri Rogozin.
"Cooperarea între NATO şi Rusia, doar cu participarea tuturor ţărilor implicate"
De altfel, şeful diplomaţiei ruse a declarat că dacă problema scutului antirachetă comun NATO-Rusia va fi discutată în cadrul Consiliului Ministerial al NATO aceasta nu va fi o discuţie despre cooperarea cu Rusia, ci o discuţie despre felul în care priveşte alianţa această cooperare.
"Cooperarea între NATO şi Rusia în problema apărării antirachetă este posibilă doar cu participarea tuturor ţărilor implicate", a subliniat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
El a reiterat poziţia Moscovei conform căreia cooperarea în acest domeniu trebuie să pornească de la analiza comună a ameninţărilor cu rachetă şi elaborarea unor abordări comune de a răspunde la acestea.
Ministrul de externe rus a reamintit că ţara sa a convenit cu NATO şi cu Statele Unite să procedeze la o asemenea analiză, subliniind totodată că deşi asemenea contacte au loc în paralel sunt elaborate şi scheme anirachetă fără participarea Rusiei, referire la scutul american din Europa de est.
"Dacă Rusia este invitată într-adevăr la cooperare această activitate trebuie să fie comună şi bazată pe respect reciproc, iar discuţiile să nu se reducă invitaţia adresată Rusiei de a se anexa la ceva ce a fost decis fără ea", a declarat şeful diplomaţiei ruse.