Monitorizări "fără mandat judecătoresc" în SUA
În presă au apărut informaţii potrivit cărora autorităţile pot obţine desfăşurătoarele convorbirilor telefonice şi pot accesa serverele unor companii importante fără mandat..
07 Iunie 2013, 19:15
Statele Unite se confruntă cu un nou scandal, după publicarea informaţiilor că o agenţie federală monitorizează desfăşurătoarele convorbirilor telefonice şi poate accesa inclusiv date din serverele unor companii ca Google, Yahoo şi Microsoft, fără un mandat judecătoresc.
Autorităţile americane recunosc că au strâns, astfel, informaţii despre cetăţenii din afara Statelor Unite, dar susţin că programul a fost folosit pentru oprirea unor atacuri teroriste.
Două informaţii distincte publicate de presa americană alimentează acest scandal.
Prima, apărută iniţial în cotidianul britanic The Guardian, arată că Agenţia de Securitate Naţională, care aparţine de Pentagon, poate să obţină desfăşurătoarele convorbirilor telefonice purtate de milioane de cetăţeni americani.
E vorba de data, locul şi numerele de telefon implicate în convorbiri, nu şi de conţinutul acestora.
Totul este prevăzut în legislaţia americană, dar, fiind vorba de documente clasificate, nu a fost făcut public până acum.
Inclusiv congremeni care nu erau de acord cu prevederile nu au putut să se opună deschis măsurii, pentru că nu aveau voie să vorbească despre ea.
PRISM, programul care accesează serverele companiilor importante
A doua informaţie se referă la un program denumit PRISM, prin care autorităţile americane au acces la serverele a nouă companii importante, printre care Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype, YouTube şi Apple.
Agenţia de Securitate Naţională, dar şi FBI-ul pot extrage de acolo documente, fotografii şi emailuri fără să fie nevoite să obţină un mandat judecătoresc.
Potrivit unor documente secrete obţinute de cotidianul Washington Post.
E vorba de un program care ar viza cetăţeni străini şi ar fi fost creat în cadrul controversatei legi Patriot Act, promulgată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Mai multe dintre companiile implicate spun, însă, că nu dau un astfel de acces guvernului federal şi că răspund doar la solicitări punctuale şi justificate.
Directorul Serviciilor americane de Informaţii, James Clapper, a recunoscut, joi, existenţa programului şi a avertizat că dezvăluirea acestuia poate afecta securitatea Statelor Unite.