Monitorizarea internetului "ameninţă viaţă privată"
Organizaţii neguvernamentale britanice spun că proiectul de lege privind monitorizarea convorbirilor prin internet "este un atac asupra confidenţialităţii", autorităţile susţin însă că ar putea combate mai bine criminalitatea.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 03 Aprilie 2012, 14:52
Organizaţiile britanice care militează pentru drepturile civile critică un proiect de lege care ar urma să fie anunţat public luna viitoare şi prin care executivului de la Londra i se dă posibilitatea de a monitoriza întreaga activitate online de pe teritoriul Marii Britanii.
Documentul ar include obligaţia ca furnizorii de servicii de comunicaţii să ofere detalii în timp real despre convorbirile şi mesajele pe care le intermediază, dar şi să le stocheze timp de doi ani.
Autorităţile susţin că, astfel, ar avea instrumente pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, adversarii iniţiativei atrag atenţia că dreptul la viaţa privată este astfel grav ameninţat.
Executivul a subliniat însă că noua legislaţie nu va permite accesul autorităţilor la conţinutul mesajelor trimise, dar le va oferi ofiţerilor de informaţii detalii despre persoanele sau organizaţiile cu care un individ intră în legătură, despre durata şi frecvenţa convorbirilor.
Într-un comunicat dat publicitătii, ministerul de interne a precizat că este nevoie de o astfel de lege, pentru că "este vital pentru poliţie şi pentru serviciile de securitate să obţină în anumite circumstanţe informaţii care privesc sistemul de comunicare, pentru a putea preveni crime grave sau acte teroriste şi pentru a putea proteja astfel publicul".
"Acesta este un pas fără precedent, prin care Marea Britanie va adopta metode folosite în China sau în Iran", a declarat în presa britanică directorul organizaţiei neguvernamentale Big Brother Watch, Nick Pickles.
"Acesta este un atac absolut asupra confidenţialităţii on-line şi nu este deloc clar cum noua lege va îmbunătăţi securitatea publică" - a adăugat acesta.
Nici companiile care furnizează servicii de internet nu sunt mulţumite de propunerea guvernamentală.
Ele au atras atenţia asupra costurilor uriaşe pe care le-ar presupune instalarea unor sisteme capabile să adune şi să stocheze un volum atât de mare de informaţii. În plus, furnizorii de internet şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibila opoziţie cu care se vor confrunta din partea clienţilor, care fie ar putea să boicoteze companiile fie ar putea să se adreseze instanţelor de judecată.
"Pentru ca legea să intre însă în vigoare, este nevoie ca ea să treacă prin parlament, iar şansele de a fi adoptată sunt foarte mici" - e de părere parlamentarul conservator David Davis.
"De-a lungul istoriei, guvernele s-au ţinut departe de vieţile noastre private. Dreptul nostru la intimitate a fost protejat prin folosirea tribunalelor, prin obţinerea unui mandat judecătoresc. Nu ar trebui să se treacă peste această etapă într-o societate civilizată", a afirmat David Davis.
O lege similară a mai fost propusă în 2009 şi de fostul guvern laburist, însă furia stârnită de această propunere a determinat fostul executiv să-şi abandoneze planul.