Moldova scoate sârma ghimpată de la graniţă
Premierul moldovean a anunţat că urmează să fie scoşi 360 de kilometri de sârmă ghimpată de la frontiera cu România.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 10 Februarie 2010, 16:26
Premierul moldovean, Vlad Filat a anunţat că miercuri a început procesul de scoatere a celor 360 de km de sârmă ghimpată de la frontiera cu România.
Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe prezidate de primul-ministru, care a îndemnat conducătorii celor 10 raioane de la frontiera cu România, inclusiv conducerea Serviciului de Grăniceri, Vamal şi "Moldsilva”, să înceapă lucrul fără tăieri de panglici şi alte acţiuni de acest gen.
Pe frontiera cu România se află 11 raioane, sârma ghimpată urmând să fie scoasă de la frontiera din 10 raioane.
În raionul Leova aceasta a fost îndepărtată deja. În total, urmează să fie scoşi 360 de kilometri de sârmă ghimpată.
Potrivit unei dispoziţii anterioare de guvern, sârma ghimpată de pe Prut urmează să fie scoasă până la sfârşitul lunii martie. Doar câteva porţiuni de gard vor fi lăsate - în regiunea barajului Stânca-Costeşti şi a rezervaţiei naturale Pădurea Domnească.
Decizia premierului Vlad Filat, poate fi considerată simbolică, dar şi economică. Facilitarea accesului la teritoriile riverane râului Prut va încuraja agenţii economici şi administraţiile locale să dezvolte agricultura, silvicultura şi turismul. Suprafaţa totală dintre râul Prut şi sârma ghimpată este de aproape 13.400 hectare, dintre care aprox. 1.200 hectare de teren arabil.
Guvernul de la Chişinău speră să absoarbă fonduri europene în cadrul programului de bună vecinătate România - Republica Moldova, pentru dezvoltarea zonei de frontieră neexploatate până acum din cauza acestui gard.
În plus, după gard sânt multe morminte care nu pot fi îngrijite din cauza restricţiilor impuse de grăniceri. În regiunea limitrofă zonei de frontieră de la Prut locuiesc peste 186.400 de basarabeni.
Gardul de sârmă ghimpată a fost instalat pe Prut de sovietici în 1940, după ce Basarabia a fost cedată Rusiei, conform tratatului Ribbentrop-Molotov.
La începutul anilor '90 o parte din gardul de sârmă ghimpată a fost demolat, dar o porţiune de 80 de kilometri a rămas în preajma raionului Ungheni şi Cantemir.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul comunist Vladimir Voronin, ameninţa anul trecut că-i va trimite la închisoare pe toţi cei care vor îndrăzni măcar să se gândească la demolarea gardului de sârmă ghimpată de la Prut.