Moduri în care ar putea fi transportat vaccinul anti-COVID-19
O nouă competiție începe în efortul mondial de combatere a pandemiei de COVID-19.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 21 Noiembrie 2020, 13:35
După lupta pentru măști, costume de protecție, ventilatoare mecanice și, în prezent, pentru vaccinuri, mai multe țări își evaluează acum producția de zăpadă carbonică, necesară pentru păstrarea și transportul viitoarelor seruri.
Cel fabricat de compania Pfizer are nevoie de temperaturi mai mici de minus 70 de grade Celsius pentru depozitare, iar principalul agent de răcire ar fi format solida dioxidului de carbon, cunoscută și sub numele de gheață uscată sau carbonică.
Reporter: Mihaela Dumitrescu: Pfizer intenționează să livreze până la 1,3 miliarde de doze anul viitor, ceea ce presupune multe gheață uscată și nenumărate cutii izoterme. Cutiile pot conține până la 975 de flacoane, cu aproximativ 5.000 de doze, şi pot fi umplute cu gheață uscată pentru o perioadă de până la 15 zile de depozitare. Compania americană își verifică acum lanțul de aprovizionare, iar producătorii din Statele Unite și Canada sunt încrezători că pot satisface cererea la o capacitate de 30.000 de tone pe zi. Specialiștii nu exclud însă blocaje, iar principala problemă ar fi scăderea drastică pe timpul pandemii, inclusiv în Europa, a producției de etanol, din care dioxidul de carbon este un produs secundar.
De asemenea, gheața uscată nu este foarte ușor de utilizat și poate fi periculoasă dacă este depozitată necorespunzător, în special în spații închise. Celălalt vaccin, pe cale să iasă pe piață, produs de Moderna, rezistă la temperaturi de frigider, dar va fi disponibil în cantități mult mai mici. Secretarul american pentru sănătate crede că flexibilitatea serului Moderna îl face util pentru distribuirea pe scară redusă, precum farmaciile locale, în timp ce produsul Pfizer ar fi mai potrivit pentru vaccinări instituționalizate, cum ar fi într-un spital întreg sau în mai multe case de bătrâni simultan. Ambele vaccinuri se vor confrunta însă cu marea problemă a livrărilor, iar reprezentanți ai organizației panamericane pentru sănătate au declarat pentru CNN că nicio țară din lume nu este pregătit că în prezent să gestioneze vaccinul, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.