Modificarea Constituţiei în Rusia
Opoziția non-sistem a condamnat cu vehemență modificarea Constituției ca o încercare de a permanentiza puterea lui Putin şi a actualului regim.
02 Iulie 2020, 14:27
Cea mai vastă modificare a Constituției Rusiei din 1993 a fost aprobată cu aproape 78% din voturile celor care au participat la referendumul constituțional. Prezența la urne a fost de 65%, iar Comisia electorală spune că nu a primit sesizări despre nereguli majore.
Noua Constituție întărește puterile președintelui, iar Vladimir Putin și-a dorit acest referendum, chiar dacă nu era necesar, pentru a demonstra tuturor că se bucură de sprijinul popular.
La nivel regional, singura care a votat împotrivă a fost în regiunea autonomă Neneţ, din nordul Rusiei. Plebiscitul pentru cele peste 200 de amendamente a fost amânată din 22 aprilie, din cauza pandemiei de coronavirus și s-a desfășurat pe parcursul a șapte zile, până ieri, pentru a minimiza riscurile contaminării.
Cel mai disputat dintre amendamente îi permite lui Vladimir Putin să candideze la două noi mandate prezidențiale de șase ani, liderul rus neexcluzând această posibilitate, în cazul aprobării modificărilor. Amendamentele extind atribuțiunile Parlamentului, Guvernului și puterii judecătorești, lăsând în mâinile președintelui controlul asupra lor și a mecanismelor decizionale.
Amendamentele interzic înstrăinarea teritoriului Rusiei, vizând Crimeea și Kurilele de Sud, impun prioritatea Constituției ruse față de legislația internațională, garantează indexarea anuală a pensiilor și alte drepturi sociale și, în premieră, includ în legea fundamentală elemente ale actualei ideologii conservatoare a Kremlinului.
Opoziția non-sistem a condamnat cu vehemență modificarea Constituției ca o încercare de a permanentiza puterea lui Putin şi a actualului regim.