Misiunea Comisiei Europene de a găsi rapid soluţii nu se anunţă uşoară
Reuniunea de la Praga a arătat o Europă divizată în privinţa măsurilor care se impun. România a pledat pentru decuplarea preţului la energie, de cel al gazelor.
Articol de Radiojurnal, 08 Octombrie 2022, 00:06
Misiunea Comisiei Europene de a găsi rapid soluţii nu se anunţă uşoară. Reuniunea de la Praga a arătat o Europă divizată în privinţa măsurilor care se impun la prețurile la gaze și electricitate. Mai multe precizări aflăm de la reporterul RRA, Lea Berzuc.
Lea Berzuc:În primul rând, ideea unei plafonări a preţului, lansată de Comisie, nu are decât susţinerea a 15 state membre, în timp ce Germania, Danemarca şi Ţările de Jos se opun, avertizând că producătorii vor refuza să mai livreze dacă li se vor impune tarife maxime. Şi în rândul celor care susţin ideea, există nuanţe: Austria şi Republica Cehă spun că plafonarea trebuie dublată de măsuri care să stimuleze totuşi oferta, respectiv să nu îi descurajeze pe producători sau furnizori. De partea ei, Spania crede că plafonarea ar trebui să vizeze nu doar gazul rusesc şi mai crede că statele membre ar trebui să negocieze în bloc un preţ mai bun pentru întreaga Uniune şi chiar pentru alte state afectate de actuala criză. Şi Germania s-a arătat zilele trecute nemulţumită că Statele Unite vând gaz lichefiat Europei la preţuri astronomice, sugerând că şi aici e loc de negocieri mai dure la nivel comunitar. Un alt subiect delicat priveşte măsurile luate la nivel naţional de fiecare stat membu. Germania, care aruncă în joc 200 de miliarde de euro pentru a susţine populaţia şi companiile, a fost criticată de Franţa şi Polonia pentru că, din poziţia de economie de top, pare să îşi vadă mai mult de propriul interes, lăsând state mai sărace să se descurce cum pot. În fine, în rândul statelor membre există diferenţe de opinie şi în ceea ce priveşte economisirea şi reducerea consumului. De partea ei, România a pledat pentru decuplarea preţului la energie, de cel al gazelor.