Mişcările de protest din Franţa au intrat pe o pantă de radicalizare
Furia opozanților reformei pensiilor a crescut după decizia guvernului de a forța impunerea legii prin asumarea răspunderii, blocând astfel dezbaterea parlamentară, în chiar ziua în care Parlamentul se pregătea să dea votul final.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Martie 2023, 08:59
În Franţa, mişcările de protest din Franţa împotriva creşterii vârstei de pensionare au intrat pe o pantă de radicalizare: pentru a treia seară, consecutiv, manifestaţiile care au avut loc în numeroase oraşe au cunoscut momente de violenţă, distrugeri şi confruntări cu forţele de ordine.
La îndemnul sindicatelor, şi astăzi, sunt prevăzute acţiuni locale, înainte de marea mobilizare de joi, 23 martie, marcată prin grevă generală şi manifestaţii la nivel naţional.
După ce poliția Parisului a interzis orice fel de adunare în Piața Concorde și pe Bulevardul Champs-Élysées, câteva sute de persoane, printre ei - extremiști de stânga, anticapitaliști și membrii radicali ai Mișcării Vestelor Galbene, au intrat cu forța în centrul comercial de la Halles din centrul orașului, au lansat artificii și fumigene, au strigat sloganul antiguvernamentale, spre groaza clienților aflați la cumpărături.
Mai târziu, aceleași grupuri dezordonate sau infiltrat în marșul sindicatelor, care se desfășura pașnic în sudul capitalei franceze, au pus foc tomberoanelor de gunoi și au atacat forțele de ordine.
Sindicaliștii au pus capăt imediat manifestației, pentru a-i lăsa pe polițiști să-i împrăștie pe agitatori.
Peste 70 de persoane au fost reținute. Sindicatele au organizat proteste în mai multe orașe: Nantes și Brest, fiind de asemenea înregistrate violențe. La Bordeaux, un grup de tineri a ocupat o universitate.
Și grevele se întețesc, în mai multe rafinării s-a oprit total lucrul, iar de săptămâna viitoare au anunțat reintrarea în grevă și salariații din alte domenii.
Furia opozanților reformei pensiilor a crescut după decizia guvernului de a forța impunerea legii prin asumarea răspunderii, blocând astfel dezbaterea parlamentară, în chiar ziua în care Parlamentul se pregătea să dea votul final.
Guvernul și președintele Emmanuel Macron sunt acuzați de autoritarism și de dispreț față de democrație. Două moțiuni de cenzură depuse de opoziție împotriva guvernului vor fi dezbătute mâine în Parlament.