Ministrul ucrainean al apărării promite că bombele cu fragmentație nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei
Ucraina a salutat decizia administrației Biden de a-i livra bombe cu fragmentație.
Articol de Radiojurnal, 09 Iulie 2023, 09:34
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, promite că bombele cu fragmentație, primite de la americani, nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.
Decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei acest tip de muniție a fost primită cu rezerve de aliații Washington-ului din cauza riscului ridicat de vătămare a civililor, iar Moscova a spus că este o dovadă de slăbiciune.
Bombele cu dispersie sunt proiectile care conțin alte bombe mai mici, care se împrăștie pe suprafețe întinse pentru distrugerea obiectelor în mișcare, dar care pot rămâne neexplodate la sol.
Peste 100 de țări au semnat o convenție pentru interzicerea acestor arme, însă Statele Unite, Ucraina și Rusia nu sunt printre semnatare.
Ucraina a salutat decizia administrației Biden de a-i livra bombe cu fragmentație.
Ministrul apărării spune că acestea ar contribui la eliberarea teritoriilor ucrainene de forțele de ocupație prin străpungerea liniilor de apărare inamice.
Oleksi Reznikov a promis că armele nu vor fi folosite pe teritoriul recunoscut oficial al Rusiei și nici în zonele urbane.
Autoritățile din SUA au anunțat vineri că vor furniza Ucrainei bombe cu dispersie interzise pe scară largă, deoarece armata ucraineană a rămas fără muniție în plină contraofensivă.
Spania, Marea, Britanie și Canada s-au delimitat de decizia americană, iar Germania a afirmat că ea nu va livra astfel de bombe, deși înțelege poziția Washington-ului care caută o soluție pentru înarmarea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
Consilierul Casei Albe pentru securitate, Jake Sullivan, a recunoscut că munițiile cu dispersie neexplodate creează un pericol pentru civili, dar a spus că populația ar fi supusă unui risc și mai mare dacă armata ucraineană, rămasă fără artilerie, ar permite tancurilor rusești să ocupe și mai multe teritorii și să-i subjuge pe civili.
Rusia, care a folosit din plin bombele cu fragmentație, susține că decizia Washington-ului este un semn de slăbiciune și un act de complicitate la pierderile de vieți omenești.