Ministrul Mihnea Motoc, la cartierul general al NATO din Bruxelles
Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a aflat la Bruxelles unde a afirmat că România are o viziune clară asupra situaţiei de securitate din regiunea în care se află.
22 Ianuarie 2016, 07:31
Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a aflat la Bruxelles unde a afirmat că România are o viziune clară asupra situaţiei de securitate din regiunea în care se află, dar cât şi privind securitatea euroatlantică.
El s-a întâlnit la Cartierul General al NATO cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, dar şi cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel.
În discuţiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles, ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a discutat despre maniera în care România se află în grafic privind funcţionarea celor două structuri ale NATO de pe teritoriul său şi despre felul în care România şi-a multiplicat exerciţiile şi trupele pentru Forţa NATO de Reacţie Rapidă.
"Am întărit şi reiterat aşteptarea ca deplina implementare a planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO să fie urmată şi consacrată ca atare la Varşovia de o adaptare strategică pe termen lung a Alianţei la noul mediu de securitate. România continuă să se situeze echilibrat în raport atât cu provocările de pe flancul estic, cât şi cu cele de pe flancul sudic", a spus Mihnea Motoc.
Ministrul apărării mai spune că România acordă o importanţă specială tabloului de securitate al Mării Negre şi că NATO a înţeles nevoia de a asigura la Marea Neagră o prezenţă aliată persistentă şi consistentă, în care va fi inclusă şi o componentă navală în perspectivă.
"Am vorbit despre Parteneriatul cu Georgia, dar în mod mai apăsat, date fiind şi evoluţiile politice recente de parteneriatul cu Republica Moldova, după formarea noului guvern", a afirmat Mihnea Motoc.
Referitor la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, ministrul Mihnea Motoc a arătat că România îşi va menţine şi anul acesta nivelul de angajare din 2015 cu aproape 650 de militari.
"A produs o impresie deosebită faptul că, în condiţiile evoluţiilor de securitate nu foarte încurajatoare din Afganistan, unde NATO, după cum ştiţi, are o implicare de lungă durată, România îşi menţine şi în acest an, la acelaşi nivel, contribuţia la operaţiunea Resolute Support. România este, după cum ştiţi, cel de-al patrulea contributor în rândul naţiunilor aliate. Deci, toate aceste lucruri ne-au descris ca pe un aliat previzbil, ca un aliat serios, care îşi îndeplineşte angajamentele", a apreciat ministrul român al apărării.
Mihnea Motoc s-a întâlnit la Bruxelles şi cu omologul său belgian, Steven van de Pout.
Ministrul român a menţionat că dezvoltarea securităţii şi apărării UE este o prioritate în arhitectura politicii de apărare a ţării noastre.
Ministrul Mihnea Motoc a mulţumit omologului său belgian pentru sprijinul acordat României în urma evenimentului tragic de la Clubul Colectiv din Bucureşti, privind transferarea a 8 pacienţi grav răniţi în incendiul respectiv la Secţia de Arşi a Spitalului Militar Regina Astrid din Bruxelles.
Aceştia au putut beneficia de tratament medical de specialitate, spune Mihnea Motoc.
De altfel, ministrul i-a vizitat pe pacienţii români răniţi la spitalul belgian.
El i-a asigurat pe cetăţenii români aflaţi la tratament la spitalul respectiv de sprijinul guvernului pe toată perioada internării.
Ministrul român a conferit Spitalului Militar Regina Astrid, precum şi unor cadre medicale, emblema de onoare a Armatei României cu însemn de pace, ca apreciere a modului în care au fost trataţi pacienţii români supravieţuitori ai tragediei din Clubul Colectiv din Capitală.