Ministrul german al apărării: Discuţia privind scutul nuclear al NATO riscă să devină neserioasă
Boris Pistorius afirmă că, "dacă Trump chiar şi-ar pune în aplicare ameninţările, nu ar face decât să taie şi craca pe care stă America însăşi - aceasta pentru că alianţa transatlantică nu este o stradă cu sens unic".
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 14 Februarie 2024, 20:06
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizează că discuţia privind scutul nuclear al NATO, declanşată de o colegă din Partidul Social Democrat, riscă să devină neserioasă.
Un mesaj similar a transmis şi şefa Comisiei pentru apărare din Bundestag.
Corespondenţă din Germania - Reporter: Vlad Drăghicescu - "Nu pot decât să avertizez împotriva lansării unei astfel de discuţii cu atâta uşurinţă, în baza afirmaţiilor făcute de Donald Trump, care nici măcar nu este deocamdată candidat la preşedinţie" - a spus ministrul apărării, Boris Pistorius, la un post de televiziune.
Politicianul social-democrat afirmă că, "dacă Trump chiar şi-ar pune în aplicare ameninţările, nu ar face decât să taie şi craca pe care stă America însăşi - aceasta pentru că alianţa transatlantică nu este o stradă cu sens unic".
Reacţia lui vine după afirmaţiile colegei de partid Katarina Barley, care şi-a exprimat îndoiala că Europa este protejată de umbrela nucleară a SUA.
Întrebată dacă UE ar avea nevoie de propriile bombe nucleare, Barley a răspuns că se poate discuta despre această idee.
Agnes Strack-Zimmermann, şefa Comisiei de apărare din Bundestag, se îndoieşte însă că Barley realizează cu adevărat ce ar presupune înarmarea nucleară a UE.
"Nu vorbim despre a pune 10 bombe nucleare la o graniţă sau alta, ci despre a avea un sistem matur şi sofisticat în cadrul căruia să protejezi întreaga Europă".