Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul comunicaţiilor, Alexandru Petrescu - vizită în israel

Ministrul comunicaţiilor, Alexandru Petrescu - vizită în israel
Benjamin Netanyahu, Prim-Ministrul Statului Israel (stg) și ministrul român al comunicaţiilor şi al societăţii informaţionale, Alexandru Petrescu (dr). Foto: www.comunicatii.gov.ro

31 Ianuarie 2019, 10:25

Ministrul comunicaţiilor şi al societăţii informaţionale, Alexandru Petrescu, a participat la Tel Aviv la conferinţa internaţională Cybertech Israel 2019.

El i-a declarat corespondentului nostru că Israelul este un pol în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiilor cyber şi o sursă de inspiraţie nu doar pentru România, ci şi pentru UE şi pentru toate ţările din lume. "Toţi avem de învăţat din ceea ce se întâmplă astăzi în Israel în acest domeniu" - a subliniat Alexandru Petrescu într-un interviu realizat de Dragoş Ciocîrlan.

Alexandru Petrescu: Conferinţa este la a VI-a ediţie. Este, probabil, evenimentul anului în domeniul cybertech. Domeniul în sine este unul nou, dar are perspectiva de a deveni unul dintre cele mai importante domenii de dezvoltare economică şi tehnologică în următorii ani, o concentrare extrem de mare de companii de înaltă performanţă. Israelul este un pol în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei pe cybertech şi o sursă de inspiraţie nu doar pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană şi pentru toate ţările din lume. Ei sunt, să spun aşa, în rândul doi al luptei şi al efortului în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi toţi, cu siguranţă, avem de învăţat din ceea ce se întâmplă astăzi, în Israel, în acest domeniu

Reporter: Din perspectiva României, ce prezintă interes? Ce avantaje poate avea ţara noastră?

Alexandru Petrescu: Ţara noastră poate avea avantaje multiple şi multe dintre ele aş vrea să le trec chiar şi la timpul prezent, nu doar la viitor. Evident că viitorul ne rezervă perspectiva de a dezvolta aceste relaţii, dar m-am întâlnit cu un număr de companii israeliene din domeniul securităţii cibernetice ce deja lucrează în România, cu clienţi din România şi mă bucur să văd că dezvoltarea este una într-un ritm alert şi perspectiva de a-şi mări portofoliul de clienţi în România pentru fiecare dintre aceste companii israeliene este pozitivă. Pe zona comercială am toate motivele să fiu optimist, dar şi pe coordonata politică am avut întâlniri foarte bune; chiar astăzi cu ministrul comunicaţiilor, dl Ayoob Kara, şi vom relua unele puncte comune. Gândim crearea şi stabilirea unei agende pentru un memorandum care să fie încheiat între cele două guverne cu proxima ocazie a unei şedinţe comune Israel-România. Am avut ocazia, pe un palier mai tehnic, să mă întâlnesc cu dl Yigal Unna, care este conducătorul Directoratului Naţional pentru Cyber, de asemenea cu Autoritatea pentru Comunicaţii şi Tehnologie, cu dl Yair Frank. Toate acestea sunt instituţii din ansamblul guvernamental israelian care sunt dedicate, ca şi scop şi activitate, efortului pentru asigurarea securităţii cibernetice. Sunt foarte multe lucruri de învăţat, sunt foarte multe lucruri pe care şi noi le putem prelua ca şi concept şi organizare în România şi unul din motivele pentru care am avut aceste discuţii extrem de intense şi aprofundate este să şi pot crea un anumit tip de ansamblu de organizaţii, de autorităţi, în România pentru a potenţa şi mai mult propriul nostru efort în asigurarea securităţii cibernetice. Şi, nu în ultimul rând, dar evident foarte important să menţionez este că ieri, în cadrul primei zile a evenimentului Cybertech Israel 2019, am avut ocazia să mă întâlnesc şi cu dl prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu. Am avut o discuţie foarte bună. Este un om care iubeşte România cu adevărat şi mă bucur să văd că există o relaţie atât de strânsă între dumnealui şi dna premier Dăncilă.

Reporter: Este mult mai simplu să învăţăm din experienţa altora decât să facem încercări.

Alexandru Petrescu: Totdeauna este mai bine şi fiecare dintre noi ne dorim să avem înţelepciunea necesară de a învăţa şi din greşelile altora. Asta cel puţin am dori să se întâmple cu fiecare dintre noi, fie că vorbim de o instituţie de stat sau de noi, ca şi oameni. Însă de la Israel sunt extrem de multe lucruri de învăţat şi aici vă pot spune, atât din poziţia de ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în România, dar şi din rolul pe care îl am, pentru şase luni, ca şi preşedinte al Consiliului de Miniştri pe sectorul digital pe perioada în care România este preşedintele Consiliului UE. Şi sunt multe lucruri de învăţat, în special în zona trendului pe care industria de securitate cibernetică se înscrie. Respectiv, se trece gradual, dar cu paşi siguri, de la zona de diagnosticare - se întâmplă un atac maliţios, se întâmplă un atac cibernetic şi se face o radiografie a situaţiei în urma atacului - se trece încet într-o zonă de componentă preventivă în care se investeşte timp, resurse, pentru zona de cercetare, pentru a preîntâmpina mai mult decât pentru a vedea ce s-a întâmplat în urma unui atac cibernetic şi ăsta este trendul, trend pe care şi noi îl resimţim la nivelul UE şi avem o serie de dosare în gestiune pe agenda digitală şi unele dintre ele se referă chiar la investiţii în această zonă de cercetare în tot ceea ce înseamnă securitatea cibernetică.

Reporter: Ce v-aţi propus ca ministru in perioada urmatoare ? Care sint prioritatile ?

Alexandru Petrescu: Activitatea mea se desfăşoară pe două coordonate. Este zona de activitate la nivel naţional, unde desigur avem o serie de politici. Chiar acum câteva zile, înainte de venirea mea în Israel, am lansat în dezbatere publică politicile şi regulamentul ce stau la baza comerţului electronic, un sector care este într-o creştere fantastică, într-o dinamică extrem de bună şi trebuie şi noi, la rândul nostru, să stabilim cadrul de reglementare care să încurajeze, să stabilizeze şi să dea o perspectivă de creştere sustenabilă acestui domeniu. Este un document pe care, aşa cum fac eu tot timpul, l-am discutat cu toţi cei importanţi din industrie. Evident avem în portofoliu şi o serie de companii naţionale, precum: Poşta Română, Telecom, Radiocom. Sunt companii pe care mi le doresc a se înscrie pe o linie ascendentă şi de creştere sustenabilă, fiecare din proprie perspectivă şi circumstanţă economică trebuie să investească şi să se poziţioneze pe o linie de creştere economică şi pe coordonata europeană, unde avem un număr de cinci dosare foarte importante în gestiunea noastră. Unul dintre ele a fost şi finalizat cu un acord politic provizoriu, mă refer la 'public sector information', respectiv reutilizarea informaţiilor din sectorul public care se va transforma într-o directivă, cu un caracter obligatoriu pentru toate statele membre. În esenţă, această nouă directivă va permite ca datele ce sunt astăzi deţinute de sectorul public a fi transferate spre utilizare şi jucătorilor din sectorul privat pentru aplicaţii în zona comercială, socială. Sunt informaţii care pot potenţa extrem de mult firmele private, în special IMM-urile care, prin accesul la date financiare, date de trafic, date meteo, date de concentrare urbană, date despre educaţie, sănătate, toate aceste date pot fi compilate, analizate de către firmele din sectorul privat astfel încât toată lumea să fie într-un câştig şi în special cetăţenii UE şi companiile din UE să fie într-un câştig. De asemenea, mai avem dosare importante precum dosarul privind confidenţialitatea comunicaţiilor electronice, dosarul privind crearea centrelor de competenţă în securitate cibernetică - uitaţi, ne întoarcem constant la securitatea cibernetică şi înţelegem importanţa acestui domeniu - mai sunt câteva instrumente financiare pe care trebuie să le definitivăm. Este programul 'Europa digitală', care presupune alocarea a 9,2 miliarde de euro pentru digitalizarea ecosistemului european, avem programul european de interconectivitate pe trei componente - energie, transport şi digitalizare. Deci sunt lucruri foarte importante care mă vor ţine într-un constant Bucureşti-Bruxelles-Strasbourg-Luxemburg şi aştept cu nerăbdare, chiar de 1 martie, să primesc la Bucureşti toţi colegii mei, miniştri ai comunicaţiilor din statele membre europene, pentru o întâlnire informală în pregătirea întâlnirii formale din iunie de la Luxemburg.

Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu
În lume 21 Noiembrie 2024, 21:25

Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu

Curtea Penală Internaţională a anunţat joi că a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu,...

Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian Netanyahu
Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:52

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate

Un nou raport de audit al Curţii Europene de Conturi arată că este dificil de stabilit cu exactitate câţi bani au fost...

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:36

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia

Mai multe state europene cer Comisiei să vină cu o propunere pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia.

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
În lume 21 Noiembrie 2024, 12:26

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei

Aceasta este prima dată când o armă cu o asemenea putere este folosită în cele 1.000 de zile de război în Ucraina.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
Spania are o nouă lege a imigraţiei
În lume 21 Noiembrie 2024, 11:24

Spania are o nouă lege a imigraţiei

Printre cele mai importante prevederi sunt acordarea estimată de azil pentru 300.000 de imigranți în fiecare an.

Spania are o nouă lege a imigraţiei
În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
În lume 21 Noiembrie 2024, 08:46

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani

Ministrul comunicaţiilor a afirmat că aceasta este prima lege din lume care va proteja tinerii.

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
În lume 21 Noiembrie 2024, 07:57

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar

Ucraina va pierde războiul, dacă Statele Unite ale Americii își vor retrage sprijinul militar, a declarat președintele...

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă
În lume 20 Noiembrie 2024, 23:58

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă

Va fi asigurat serviciul minim de circulaţie a trenurilor.

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă