Miniştrii justiţiei din G7 au discutat despre lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de persoane
O primă reuniune a acestui grup G7 a fost deja programată pentru luna noiembrie.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Mai 2024, 23:22
Miniştrii justiţiei din G7 au discutat la Veneţia despre lupta împotriva crimei organizate, a traficului de persoane, împotriva răspândirii drogurilor deosebit de periculoase, dar şi a dezinformării şi manipulării în contextul răspândirii inteligenţei artificiale. A fost analizată şi combaterea corupţiei, inclusiv în Ucraina.
Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, relatează: Ministrul italian al justiţiei, Carlo Nordio, a deschis lucrările reuniunii G7 de la Veneţia de astăzi, rezumând subiectele abordate în prima zi, angajamentul din Ucraina şi provocările globale pentru sistemele noastre de justiţie.
Ministrul italian al justiţiei, Carlo Nordio: În calitate de miniştri ai G7, ne-am angajat să sprijinim şi să susţinem dezvoltarea statului de drept, pentru instituţiile sale democratice şi pentru prosperitatea economică şi socială viitoare. În acest sens, lupta împotriva corupţiei este un punct relevant, iar formarea procurorilor şi judecătorilor ucrainieni va fi crucială.
Elena Postelnicu, a mai precizat: Printre subiectele dezbătute de liderii G7 s-a numărat şi combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată, de la traficul de droguri la traficul de persoane. După aceste două zile de discuţii, s-a decis crearea unui grup pentru justiţie, de la Veneţia, care are ca obiectiv promovarea unei coordonări pentru a aborda provocările globale în domeniul justiţiei, începând cu inteligenţa artificială, pentru a contribui la apărarea sistemelor democratice împotriva dezinformării online şi protecţia proceselor electorale. Alte provocări includ totodată şi digitalizarea şi infracţiunile de mediu.
Ministrul italian al justiţiei, Carlo Nordio: Aş putea spune că este un moment epocal de colaborare între liderii G7 pentru a trece peste provocările viitorului şi chiar cele din prezent, plecând de la inteligenţa artificială, care oferă posibilitatea de a se integra în viaţa altora şi mai ales de a manipula datele, chiar şi pe cele electorale, având capacitatea de a compromite bazele democraţiei. Există totodată probleme cu privire la răspândirea drogurilor, care riscă să devină un venin compromiţător nu numai pentru sănătatea publică, dar şi pentru viaţa democratică.
O primă reuniune a acestui grup G7 a fost deja programată pentru luna noiembrie.