Miniștrii europeni ai energiei discută despre problema gazelor rusești
Miniștrii europeni ai energiei discută despre răspunsul la suspendarea livrărilor de gaze rusești către Polonia și Bulgaria.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Mai 2022, 08:07
Miniștrii europeni ai energiei discută astăzi despre răspunsul UE la suspendarea livrărilor de gaze rusești către Polonia și Bulgaria. Demnitarii se reunesc la Bruxelles într-o sesiune extraordinară, convocată de ministrul francez energiei, Barbara Pompili, a cărei țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Daniela Coman are detalii:
Reporter: Consultările se impun după ce grupul rus Gazprom a suspendat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, care au refuzat să plătească în ruble, așa cum a decis președintele rus Vladimir Putin, ca răspuns la ajutorul pe care europenii îl acordă Ucrainei și la sancțiunile impuse Moscovei. Anterior, el avertizase că toate țările neprietenoase vor trebui să achite în ruble gazele rusești. Această decizie contravine contractelor în care moneda de plată prevăzută este euro. Uniunea Europeană a avertizat țările membre că riscă sancțiuni dure dacă vor ceda acestei presiuni și vor face plăți în ruble, mai ales după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Putin, anunțase că este gata să achite în moneda rusească. Președinta comisiei europene, Ursula von der Leyen, a calificat această decizie a Kremlinului drept o nouă tentativă a Rusiei de a ne șantaja cu gazul și a dat asigurări că europenii pregătesc un răspuns comun coordonat. Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, declara ieri la postul public de radio, France Inter:
Thierry Breton: Ne aflăm astăzi sub această dependență de care vrem să scăpăm. S-a anunţat foarte clar acest lucru. Evident, până la ieșirea de sub această dependență, trebuie să ne urmărim interesele. O vom face treptat şi în paralel ne vom întări rezervele.
Reporter: La summitul din martie, țările membre ale Uniunii au găsit soluții pentru a nu mai depinde pe viitor de capriciile rușilor - importurile de gaz lichefiat din Statele Unite sau de gaze naturale din Algeria, Norvegia și alte țări, în paralel cu dezvoltarea accelerată a energiei verzi.