Miniştrii europeni ai agriculturii discută propunerile Comisiei de flexibilizare a politicilor agricole
În paralel cu Consiliul pentru Agricultură, centrul european din Bruxelles este blocat pentru a treia oara în ultimele două luni de protestele fermierilor belgieni.
Articol de Bogdan Isopescu, 26 Martie 2024, 14:03
Miniştrii europeni ai agriculturii discută la această oră la Bruxelles despre propunerile Comisiei de a flexibiliza politicile agricole, ca urmare a protestelor fermierilor din ultimele luni.
În paralel cu Consiliul pentru Agricultură, centrul european din Bruxelles este blocat pentru a treia oara în ultimele două luni de protestele fermierilor belgieni.
Comisia Europeană a pus pe masa Consiliului și a Parlamentului trei tipuri de măsuri în sprijinul agricultorilor.
Primul tip se referă la flexibilizarea politicilor agricole, iar aici avem, spre exemplu, celebrele puncte GAEC referitoare la condiționalitățile de mediu, cele care reduceau profitabilitatea culturilor.
O a doua direcție vizează importurile din Ucraina. Aici, Comisia a propus ca pentru mai multe tipuri de produse statele membre să poată reimpune taxe vamale dacă volumul importurilor destabilizează piața și dacă acesta depășește media anilor 2022 și 2023.
În fine, un al treilea tip de măsuri este acela de a descuraja importurile de cereale și oleaginoase din Rusia și Belarus prin creșterea taxelor vamale cu 50%. În acest fel va fi eliminată suprasaturația pieței și va fi loc atât pentru importul produselor ucrainiene, cât și pentru punerea pe piață a produselor autohtone.
David Clarinval, ministrul belgian al agriculturii: La ultimul Consiliu am abordat chestiunea simplificărilor administrative pentru fermieri. Astăzi ne ocupăm mai mult de măsuri care să crească veniturile agricultorilor, să oferim flexibilitate pentru aplicarea politicilor agricole. Sper într-un acord cu Parlamentul European pentru a adopta măsurile înainte de alegerile europarlamentare.
În paralel cu ședința Consiliului, centrul european al Bruxelles-ului a fost blocat din nou de protestele agricultorilor belgieni.
În plus față de măsurile discutate de statele membre, aceștia cer suspendarea unor acorduri cu țări terțe de unde sunt importate produse care nu respectă standardele europene, ceea ce le face mai ieftine și dezavantajează produsele europene.