Miniştrii de finanţe europeni dezbat criza datoriilor
Eliberarea noii tranşe de împrumut pentru Grecia şi consolidarea mecanismului european de stabilitate financiară se află pe agenda reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, care are loc la Bruxelles.
29 Noiembrie 2011, 11:11
Măsurile sunt considerate cruciale pentru soluţionarea crizei datoriilor.
În plină criză a zonei euro, ce ameninţă să se extindă, miniştrii de finanţe din cele 17 ţări membre urmează să dea undă verde celor opt miliarde de euro din împrumutul pentru Grecia, care are nevoie disperată de aceşti ani până la jumătatea lunii decembrie pentru a evita falimentul.
Eliberarea acestei a şasea tranşe ar trebui să aibă loc fără probleme, aşa cum au dat asigurări săptămâna trecută şi preşedintele Consiliului European şi cel al Eurogroup, la reuniunile avute cu noul premier al Greciei, Lucas Papademos.
De asemenea, miniştrii zonei euro vor analiza scrisoarea trimisă de liderul opoziţiei din Grecia, Antonio Samaras, care a acceptat în cele din urmă să răspundă acestei cereri a europenilor şi a FMI de a se angaja în scris că va aplica reformele promise de guvern.
Antonio Samaras a trimis scrisoarea în urmă cu câteva zile către preşedintele Eurogroup, către cel al Comisiei Europene şi către FMI.
A doua chestiune importantă ce va fi discutată este consolidarea Fondului de ajutorare a ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a evita propagarea crizei spre ţări cu economii mult mai mari decât cea a Greciei.
Este vorba în special despre Italia şi Spania.
Miniştrii ar urma să cadă de acord asupra cadrului general de măsuri care să permită mărirea volumului acestui fond la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, aşa cum au decis liderii europeni la summit-ul de la sfârşitul lunii trecute.