Miniştrii de externe UE dezbat catastrofa aviatică din Ucraina
Germania, Franţa şi Marea Britanie au căzut deja de acord că UE trebuie să îşi reconsidere poziţia faţă de Rusia, iar miniştrii de externe să fie gata să impună noi sancţiuni.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 22 Iulie 2014, 08:15
Situaţia din Ucraina şi catastrofa aviatică din estul acestei ţări vor fi principalele subiecte ale reuniunii de marţi de la Bruxelles, la care participă miniştrii de externe din UE, inclusiv şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean.
Întâlnirea are loc pe fondul solicitărilor tot mai insistente ale comunităţii internaţionale de înăsprire a sancţiunilor la adresa Rusiei.
Liderii Germaniei, Franţei şi Marii Britanii au căzut deja de acord că UE trebuie să îşi reconsidere poziţia faţă de Rusia, iar miniştrii de externe să fie gata să impună noi sancţiuni.
Într-un articol pentru publicaţia "Sunday Times", premierul Marii Britanii afirmă că dacă se va confirma că avionul a fost doborât de o rachetă trasă din teritoriul controlat de separatişti, atunci catastrofa este un rezultat direct al destabilizării de către Rusia a unui stat suveran şi al sprijinului său pentru separatişti, inclusiv prin pregătirea şi înarmarea lor.
Consiliul UE a extins deja baza legală a aplicării de sancţiuni
Consiliul UE a extins deja baza legală a aplicării de sancţiuni către entităţi, adică firme, companii, bănci sau organizaţii care îi susţin material sau financiar pe separatişti, iar o listă a acestor entităţi va fi finalizată până la sfârşitul lunii, aşa cum au cerut şefii de stat şi de guvern la reuniunea extraordinară din 18 iulie.
Este de aşteptat ca miniştrii de externe să analizeze şi desfăşurarea investigaţiei privind cauzele catastrofei aviatice din estul Ucrainei.
Liderii UE ceruseră încă de joi începerea imediată a unei anchete independente şi profundate.
Alte subiecte de pe agenda Consiliului vizează situaţia din Orientul Mijlociu şi din Irak, iar în marja Consiliului de Afaceri Externe va avea loc şi reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, la o lună de la momentul istaoric al semnării acordurilor de asociere şi comerţ liber aprofundat cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.