Miniştrii de externe şi ai apărării din ţările OCS s-au reunit la Beijing
Miniştrii de externe şi ai apărării din ţările Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai s-au reunit la Beijing în pregătirea viitorului summit din iunie.
24 Aprilie 2018, 18:45
Miniştrii de externe şi ai apărării din ţările Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai s-au reunit la Beijing în pregătirea viitorului summit din iunie.
Organizaţia de la Shanghai creează de obicei cadrul unor consultări oficiale între ruşi şi chinezi în problemele internaţionale de moment, ca o replică a şedinţelor G7, care grupează marile puteri occidentale.
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, OCS, nu acţionează pentru descurajare politică sau economică a Occidentului, ci pentru apărarea dreptului internaţional, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la conferinţa sa de presă de la finalul reuniunii de la Beijing a miniştrilor de externe ai OCS. Reuniunea, desfăşurată în paralel cu cea a miniştrilor apărării, a pregătit proiectele de documente pentru summitul din iunie, din China.
Între acestea, a fost convenit programul de acţiune în combaterea terorismului, separatismului şi extremismului, în fază finală fiind pregătirea strategiei antidrog a organizaţiei.
Cooperarea militară, a precizat Serghei Lavrov, vizează creşterea capacităţii statelor membre de a respinge ameninţările teroriste, extremiste şi de altă natură la adresa suveranităţii, integrităţii teritoriale şi intereselor lor legitime.
O atenţie specială a fost acordată situaţiei din Afganistan şi intensificarea eforturilor în combaterea ameninţărilor ce provin din această ţară, cât şi a contribuţiei la reglementarea crizei.
Organizaţia de la Shanghai a susţinut rezultatele recentei reuniuni de la Tashkent, privind Afganistanul, inclusiv apelul la negocieri directe între guvernul de la Kabul şi talibani.
Totodată, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că în comunicatul miniştrilor de externe ai OCS se dă "o apreciere principială" atacului cu rachete întreprins de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei, pe care Serghei Lavrov a numit-o o acţiune agresivă şi o încercare de a submina procesul de constituire a unei ordini mondiale policentriste şi democratice.