Miniştrii de externe din UE, îngrijoraţi de situaţia din Ucraina
Miniştrii de externe cer Rusiei să înceteze ostilităţile de la frontiera cu Ucraina. Kievul a anunţat că a distrus în mare parte vehiculele blindate ruseşti de pe teritoriul său.
16 August 2014, 07:26
Reuniţi vineri de urgenţă la Bruxelles miniştrii europeni de externe se declară îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din Ucraina.
Ei au subliniat că orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în această ţară, chiar şi sub pretextul unei intervenţii umanitare, va fi tratată drept o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale.
Miniştrii au salutat, totodată, decizia statelor membre de a răspunde pozitiv la apelul autorităţilor regionale kurde din nordul Irakului de a li se oferi de urgenţă ajutor militar.
Uniunea Europeană cere din nou Rusiei să oprească imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina.
Miniştrii de externe cer Rusiei să înceteze ostilităţile de la frontiera cu Ucraina, în contextul în care Kievul a anunţat că a distrus în mare parte vehiculele blindate ruseşti pătrunse pe teritoriul său.
UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de sancţiuni suplimentare
La reuniunea de la Bruxelles, România a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de sancţiuni suplimentare faţă de Rusia.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest şi constructiv, singura modalitate de soluţionare politică a actualei crize.
Referitor la unele provocări, pe care Rusia le-ar putea încerca în Tiraspol, prin care ar putea fi ameninţată integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean a spus:
"Au fost şi măsuri de retaliere, de sancţionare la adresa Republicii Moldova, ignorându-se faptul că voinţa oricărui stat trebuie respectată, voinţa suverană atunci când un stat decide - este cazul Republicii Moldova - să se asocieze politic şi economic la Uniunea Europeană", a declarat Titus Corlăţean.
Ajutor militar pentru kurzi
Totodată, miniştrii europeni salută decizia statelor membre de a răspunde pozitiv la apelul autorităţilor regionale kurde, pentru a li se oferi de urgenţă ajutor militar, în condiţiile în care, potrivit miniştrilor europeni, organizaţia teroristă aşa numită a Statului Islamic, continuă să extermine populaţii de diferite etnii şi diferite religii.
"Voi informa instituţiile abilitate. Sunt convins că va exista o analiză serioasă, o reflecţie cu privire la oportunitatea unui astfel de gest şi din partea României, dar nu sunt eu în măsură, la nivelul Ministerului de Externe, să iau o astfel de decizie", a afirmat ministrul român de externe.
Miniştrii solicită diplomaţiei europene să asigure o prezenţă puternică a UE în Erbil.