Miniştrii de externe din coaliția anti-ISIS evaluează progresele
Discuţiile se vor axa pe problemele care au devenit urgente, în special cea a afluxului miilor de luptători din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei în sprijinul jihadiştilor.
22 Ianuarie 2015, 08:59
Miniştrii de externe din 20 de ţări participante la coaliţia împotriva grupării Statului Islamic se întâlnesc, astăzi, la Londra, pentru a evalua progresele înregistrate în combaterea jihadiştilor care controlează teritorii întinse în Irak şi Siria.
Când loviturile aeriene coordonate de Statele Unite au fost lansate împotriva luptătorilor aşa-numitului Stat Islamic, anul trecut în august, puţini analişti credeau că acestea vor fi îndeajuns pentru a-i învinge, şi nici nu au fost.
În ciuda a mii de raiduri aeriene,se poate spune cel mult că avansul jihadiştilor a fost încetinit, iar în unele locuri oprit.
De aceea, la această reuniunea, discuţiile se vor focaliza pe problemele care au devenit urgente în ultimele săptămâni, în special cea a afluxului miilor de luptători din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei în sprijinul jihadiştilor.
Şi chiar mai îngrijorător pentru mai multe guverne, pericolul reprezentat de luptătorii care se întorc în ţările de origine şi lansează acolo atacuri teroriste.
Chiar dacă atacurile recente din Franţa au fost revendicate de un grup afiliat Al-Qaida, în Marea Britanie şi în alte ţări europene au fost arestaţi sute de luptători ai organizaţiei Statului Islamic, întorşi din Siria şi Irak, iar premierul David Cameron a evidenţiat această problemă pentru o televiziune din SUA.
"Această ameninţare a terorii extremismului islamist venit din Irak şi Siria este în continuă transformare.
"La ea se adaugă aşa-numiţii 'lupi singuratici', terorişti radicalizaţi de ceea ce văd pe internet fără legătură cu vreun complot pus la cale în Irak sau Siria, dar care se sprijină pe aceeaşi problemă fundamentală a unei culturi otrăvitoare a morţii, care perverteşte una din marile religii ale lumii", a afirmat David Cameron.
Discuţiile de la Londra vor viza şi limitarea surselor de finanţare a grupării Statului Islamic, creşterea ajutorului umanitar pentru cei alungaţi de această grupare şi o mai bună coordonare a operaţiunilor militare.