Miniştrii de externe ai Greciei şi Turciei au avut convorbiri la Atena
Cele două ţări au lansat anul trecut o politică de apropiere în vederea soluţionării problemelor din relaţia bilaterală, în special de natură teritorială.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Noiembrie 2024, 23:19
Miniştrii de externe ai Greciei şi Turciei au avut astăzi convorbiri la Atena în care au convenit să continue apropierea între cele două ţări şi să rezolve divergenţele pe baza respectului reciproc şi a dreptului internaţional. Cele două ţări au lansat anul trecut o politică de apropiere în vederea soluţionării problemelor din relaţia bilaterală, în special de natură teritorială.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou, a transmis de la Atena: Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a făcut astăzi o vizită oficială de câteva ore la Atena, unde s-a întâlnit cu omologul grec, Giorgos Gerapetritis. Vizita a fost parte a eforturilor de a menţine relaţiile pozitive dintre Grecia şi Turcia, iniţiate prin angajamentele semnate de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
Printre subiectele de discuţie s-au numărat pregătirile pentru următoarea întâlnire a Consiliului de Cooperare la nivel înalt din 2025 de la Ankara şi valoarea progreselor în implementarea celor 15 acorduri bilaterale privind turismul, energia, comerţul, dar şi alte sectoare strategice bilaterale. Cu toate acestea, dezacordul asupra delimitării zonelor maritime, problemele suveranităţii naţionale a Greciei şi problema divizării Ciprului rămân pe mai departe la fel de complexe, fiecare ţară abordând diferit aceste probleme.
Agenda discuţiei a inclus evaluarea condiţiilor care trebuie să existe pentru a începe în principiu o discuţie cu privire la delimitarea platoului continental şi a zonei economice exclusive din Marea Egee şi estul Mediteranei, care pentru Grecia reprezintă unica dispută cu Turcia, contrar însă ţării vecine, care vine la masa discuţiilor cu un set mare de revendicări. Totuşi, cei doi diplomaţi au rămas angajaţi într-un efort sincer de a realiza progrese prin dialog, urmând să discute această problemă la o următoare întâlnire în viitorul apropiat. Problema trebuie să fie abordată în mod original şi sincer, fiind o problemă dificilă, dar crucială.
"Nu susţin că prin dialog toate problemele celor două ţări pot fi rezolvate într-un mod magic", a remarcat ministrul grec Giorgos Gerapetritis. La conferinţa de presă comună, cei doi diplomaţi au subliniat însă importanţa dialogului şi a cooperării paşnice în aspecte comune, precum candidaturile celor două ţări în organizaţiile internaţionale precum Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa sau Oficiul pentru Instituţii Democratice. Miniştrii Gerapetritis şi Fidan au stabilit ca următoarea rundă de discuţii să fie găzduită la Atena luna viitoare, pe 2 şi 3 decembrie, şi au reafirmat voinţa de a menţine climatul calm, construit cu respect reciproc, bazat pe principiile dreptului internaţional şi pe Carta Naţiunilor Unite.