Ministerul agriculturii din Kiev, ocupat de protestatari
France Presse relatează că protestatarii au ocupat sediul ministerului agriculturii din Kiev şi au fost ocupate sediile administraţiilor locale în cinci centre regionale.
Articol de Cătălin Gomboş, 24 Ianuarie 2014, 14:12
La Kiev continuă manifestaţiile antiguvernamentale, iar protestatarii au ocupat sediul ministerului agriculturii şi au ridicat noi baricade după ce, aseară, în centrul capitalei Kiev, după ce discuţiile dintre liderii opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici s-au încheiat fără ca părţile să ajungă la un compromis.
Agenţia de ştiri France Presse relatează că de asemenea au fost ocupate sediile administraţiilor locale în cinci centre regionale ale ţării.
Protestele din Uraina au început în urmă cu două luni, când autorităţile au decis să nu mai semneze acordul de asociere la UE.
După anunţarea acordului prin care Rusia a acceptat să reducă preţul la gaze şi să investească 15 miliarde de euro în obligaţiuni emise de statul ucrainean, protestele au scăzut în intensitate, dar s-au amplificat din nou săptămâna trecută, iar duminică au izbucnit violenţe soldate, până acum, cu cel puţin trei morţi şi sute de răniţi.
Natalia Talmacec, jurnalist originar din Ucraina, ne-a explicat de ce s-a tensionat situaţia la Kiev.
"Furia ucrainenilor a izbucnit începând cu 14 ianuarie, "joia neagră", aşa cum o numesc ucrainenii, în care Rada Supremă a adoptat un pachet de legi care are scopul de a suprima practic orice iniţiativă a poporului de a revolta împotriva guvernului. Ce prevăd aceste legi? Amenzi de până la 1.275 de dolari sau chiar detenţie pentru cei care instalează în mod neautorizat /.../ sau amplificatoare în locurile publice.
"De asemenea, vorbim de pedepse cu închisoare de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale şi de amenzi şi măsuri de până la zece zile de arest pentru persoanele care participă la întrunirile paşnice, purând cască, mască sau cagule pe cap sau folosind focuri de artificii. Autorităţile spun că vor putea să limiteze accesul la Internet agenţiilor care nu sunt înregistrate, cum ar veni - vorbim aici de site-uri, de bloguri şi alte instituţii de informare", a spus Natalia Talmacec.
Pachetul de legi, adoptat în ciuda boicotului opoziţiei, a fost criticat de cancelarul Germanei, Angela Merkel. Ea a cerut, ieri, retragerea acestuia.
Şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i-a cerut lui Viktor Ianukovici să găsescă o soluţie paşnică pentru ieşirea ţării din criză şi l-a avertizat că noi violenţe vor afecta relaţiile dintre Ucraina şi Statele Unite.